Jižní Čechy uklízejí po bouři

Písecko – Nejméně do konce léta budou lesníci odstraňovat škody, jež napáchala v jižních Čechách vichřice, která se tu prohnala minulou středu. V píseckých lesích poškodila genovou základnu, v Putimi porazila desítky stromů přímo uprostřed obce.

Lesy v bezprostředním okolí Písku jsou pro svou hustou síť značených stezek a cyklotras vyhledávaným místem turistů. Nyní by se jim pěší i cyklisté měli vyhýbat. Nebezpečné polomy tu lesní dělníci budou likvidovat ještě dva měsíce. Vítr poničil také genovou základnu, místo, kde lesníci sbírají osivo pro lesní školky. „Padly sto padesát let staré porosty, buky, lípy, jedle, to je výsledek asi desetiminutové bouřky,“ řekl ředitel Lesů města Písek Václav Zámečník.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Ohromné škody napáchala bouřka také v Putimi. Na území obce spadlo celkem pětašedesát stromů. Tak velkou škodu po vichřici obec nepamatuje. Přestože mnoho stromů popadalo přímo uprostřed vesnice, domy nebo elektrické vedení naštěstí nezničily. „Jedná se především o hráz, okolí kostela, prostor mezi mosty, v podstatě byly zničeny veškeré vrby, které tam rostly. V okolí kostela padlo za oběť dvanáct stromů, převážně šlo o staré lípy a akáty,“ vyjmenoval starosta Petr Matouš.