Kontrola Prahy 11: Smlouvy s ABL byly v pořádku

Praha - Zastupitelstvo Prahy 11 opět projednalo kauzu kolem smluv mezi městskou částí a bezpečnostní agenturou ABL. Šéf kontrolního výboru František Hoffman (KSČM) zastupitelům předložil výsledky prošetřování. Podle kontrolního výboru byly všechny smlouvy v pořádku a nedošlo k pochybení. Opozice s výsledky šetření zásadně nesouhlasí. Kvůli údajným chybám při fakturacích jedné ze zakázek opoziční zastupitelé podali v úterý trestní oznámení.

Praha 11 uzavřela v minulosti s ABL, která patří rodině exministra dopravy Víta Bárty (VV), sedm smluv, a to například na ostrahu radničních objektů nebo na vypracování antikorupčního systému pro úředníky městské části. Opozice začala smlouvy kritizovat poté, co média zveřejnila kauzu údajného sledování komunálních politiků Jižního Města.

Zakázky byly podle nich předražené, ABL měla na nich získat desítky milionů korun. Výběrová řízení začala ABL podle opozice vyhrávat po roce 2006, kdy do funkce starosty nastoupil Dalibor Mlejnský (ODS).

„Příkladem předražené zakázky je pasportizace bytů,“ prohlásil Petr Lukeš z Hnutí pro Prahu 11. Městská část bezpečnostní agentuře zaplatila asi devět milionů korun za to, že detektivové obcházeli jednotlivé byty a kontrolovali, kdo v nich bydlí a zda má na městský byt právo. „První část pasportizace byla předražená čtyřikrát, ta druhá dokonce desetkrát,“ zdůraznil Lukeš. Za kontrolu jednoho bytu firma dostala až 6 700 korun. „Můžeme se oprávněně domnívat, že celá zakázka byla formou odměny za to, co tu agentura pana Bárty prováděla v roce 2006,“ dodal Lukeš.

Ladislav Kos, Hnutí pro Prahu 11: „Tady v městské části peníze tají a odtékají jako led na jarním sluníčku. Vždy jsem si myslel, že to tu je vedeno od deseti k pěti, po dnešním zasedání si to už nemyslím, je to tu vedeno od pěti k nule.“

Podle šéfa kontrolního výboru Františka Hoffmana byly všechny smlouvy v pořádku a nikomu se nepodařilo dokázat žádné pochybení nebo porušení zákona. „Kontrolní výbor se rozhodl, že kauzu uzavře. Pokud se neobjeví nové skutečnosti,“ oznámil a zároveň dodal, že nechce nikoho obviňovat bez důkazů.

Hoffman proto zastupitelům navrhl, ať sami rozhodnou, zda chtějí kauzu dále prošetřovat. Mají buď zřídit vyšetřovací komisi, téma znovu projednat na zastupitelstvu, nebo uložit kontrolnímu výboru, aby pokračoval v šetření. Proti poslední možnosti se Hoffman postavil, nic k prošetření již podle něj není. Zastupitelé nakonec žádné usnesení ke kauze nepřijali.

Matěj Bárta
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/LN

Opozice se závěry šetření nesouhlasí

Závěry kontrolního výboru opozice odmítla. Vyšetřování podle ní bylo vedeno tak, aby „nic vyšetřeno nebylo“. „Přišlo mi, že fungujete jako starostův obhájce a advokát,“ poznamenal opoziční zastupitel Radim Cimoradský (Hnutí pro Prahu 11). Jeho kolega Ivan Škoda (TOP 09) Hoffmana vyzval, aby na funkci šéfa kontrolního výboru rezignoval.

Jednání zastupitelstva jako tradičně doprovázela atmosféra plná sporů. Škodovi se nelíbilo, že městské části dva dny nefungovaly webové stránky, a nemohl si proto stáhnout materiály k zasedání zastupitelstva. Obě strany se během jednání napadaly a obviňovaly ze lží.