Havárie vody uzavřela do srpna část Národní knihovny

Praha - Národní knihovna (NK) musela dnes kvůli havárii vody uzavřít referenční centrum a vystěhovat z něj více než čtyři tisíce knih. Havárie vodovodního potrubí se stala v noci a voda se dostala i do přilehlých kanceláří a galerijních prostor. Po poledni se ji podařilo odčerpat. Škoda zatím nebyla vyčíslena, referenční centrum by mělo být znovu zpřístupněno 8. srpna.

„Snažili jsme se referenční centrum udržet v provozu, ale police, kde jsou umístěny knihy, nasákly vodou, takže svazky byly ohroženy. Musíme vše vystěhovat, aby nedošlo k nevratnému poškození. Jedná se o více než 4000 knih zejména z oblasti historické a zahraniční literatury,“ uvedla Jindřiška Pospíšilová z odboru služeb NK.

Referenční centrum slouží návštěvníkům také jako místo pro konzultace a zpřístupnění elektronických databází, nabízí volný internet a další služby. „Museli jsme už vypnout i počítače, aby nedošlo k jejich případnému poškození,“ dodala Pospíšilová.

Voda se dostala také do přilehlých kanceláří a galerijních prostor. Podle Ireny Maňáková z úseku komunikace výstavní vitríny od noci stály ve vodě, poškozeny však nebyly.