Na Třeboňsku začíná největší festival vodníků

Třeboňsko – Pohádkový Chlum se letos koná už podesáté. Jde o největší festival vodníků v Čechách. Okolí rybníku Hejtman bude těchto postaviček plné celý týden. Pohádkový program je připraven pro děti i dospělé. Aby na svůj festival měli vodníci dostatek duší, vydali se je lovit až do Českých Budějovic. Bát se jich ale nikdo nemusí, v Chlumu u Třeboně prý topit nebudou.

Svůj sjezd, správně řečeno splav, mají vodníci u rybníku Hejtman v kempu Kapřík. „Vodníci se nesjedou z celé republiky, nepřijíždí, ale vodníci se splavujou. Už je tu více než stovka vodníků,“ říká vodnický ministr vodokultury Jiří Kaška Columbus. Cílem vodnického festivalu je mimo jiné přesvědčit lidi, že vodníci opravdu existují.

Děti ale mají jasno – podle většiny z nich žijí vodníci jen v pohádkách. Pod taktovkou vodníků se každý den bude hrát jiná pohádka. Bude se také zpívat, tančit i soutěžit. Park se dokonce dvakrát promění v pohádkový les. Neobvykle velké množství vodníků bude v okolí rybníku Hejtman až do pátečního večera.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)