Pražský alkoholový rekord padl

Praha – Nejvyšší koncentraci alkoholu v pražské historii naměřili strážníci opilci, kterého v pondělí odpoledne odvezli na záchytnou stanici. Měl 6,25 promile. Podle mluvčí pražské městské policie Jany Přikrylové je to v rámci metropole rekordní hodnota. Strážníci opilce nalezli v Lidické ulici na Smíchově, kde ležel. Ačkoli byl muž silně opilý, nebyl zraněn.

Koncentrace alkoholu, kterou měl pražský „rekordman“ v krvi, odpovídá asi třiceti litrům dvanáctistupňového piva. Pro některé lidi by obdobná dávka byla smrtelná, nejčastěji upadají konzumenti alkoholických nápojů do bezvědomí, když hladina alkoholu v jejich krvi přesáhne čtyři promile.

Přesto se smíchovský opilec s 6,25 promile nemůže rovnat celorepublikovému alkoholovému „rekordmanovi“, kterého přistihla dopravní policie na Semilsku v roce 2005 za volantem fekálního vozu s osmi promile alkoholu v krvi.

Pravděpodobně největšího opilce světa zaznamenali policisté v sousedním Polsku. V jeho krvi naměřili přes dvanáct promile alkoholu.