Ptactva u rybníku Řežabinec je letos neobvykle mnoho

Ražice (Písecko) – V ptačí rezervaci u rybníku Řežabinec na Písecku začalo rozsáhlé kroužkování ptáků. Koná se každoročně už 35 let, podle nejčastěji odchyceného druhu se nazývá Acrocephalus (rákosník). Letošní rok je ale neobvyklý – kroužkovaných ptáků je neobvykle vysoké množství. Po třech dnech už jich je přes tisíc – a zdaleka to nejsou jen rákosníci.

Zástupců různých ptačích druhů je letos u rybníku Řežabince mnoho. „Mám nejradši ledňáčka, letos byli čtyři,“ uvedla účastnice akce Acrocephalus Markéta Stráníková. Podle zoologa Jiřího Šebestiána se většinou během kroužkování objeví nanejvýš jeden ledňáček.

Ptáci se chytají do dvanácti sítí, které účastníci akce kontrolují každou hodinu. Nachytaná zvířata potom musí vymotat a přenést do tábora na podrobnou prohlídku. Zapisují se, měří a váží, posuzuje se, v jaké jsou kondici nebo kolik jim je let. „Tisícího nově kroužkovaného ptáka jsme oslavili včera odpoledne. Dohromady jich je okolo 1 500,“ podotkl Jiří Šebestián.

Už teď je jasné, že jubilejní ročník akce Acrocephalus bude mít rekordní výsledky. Kroužkování potrvá až do příští neděle. Do okolí Řežabince se však ornitologové pravidelně vracejí celý rok. Zatímco teď se nad rybníkem prohání především drobné ptactvo, na podzim přijdou na řadu husy, v zimě orli a některé sítě zůstávají natažené celý rok.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)