Písecká Sladovna představuje nové dokumenty ze srpna 68

Písek – V předstihu přichází s připomínkou tragických událostí srpnové okupace roku 1968 písecká galerie Sladovna. Výstavní prostory v centru Písku patří fotografiím z prvních dnů okupace vojsky Varšavské smlouvy od různých umělců, dosud nezveřejněnými dokumenty z archivu veřejné a státní bezpečnosti (SNB a VB) Jihočeského kraje, doprovázené audio koláží z vysílání rozhlasu, dobových písniček a autentických zvuků z ulic. Návštěvníci mohou výstavu vidět až do 30. srpna.

Stěny galerie ukazují příběhy konkrétních lidí. Pro někoho tak výstava může znamenat i odhalení letitého rodinného tajemství. „Doufám, že sem dostanu tátu, který by podle fotografie mohl poznat svého příbuzného,“ komentuje třeba jednu z vystavených fotografií návštěvnice Lucie Holá.

Dokumenty dokládají, že nepříjemným a tragickým následkům invaze neunikl vůbec nikdo. Například Zdeňku Prokopovou zasáhla do hlavy sovětská kulka při cestě ve vlaku. Fotografie navíc ukrývají také vzpomínky svých autorů. „Tři sovětští vojáci běželi po schodech a honili nějaké lidi, kteří se snažili schovat v bytech. Jenže lidi se báli jim otevřít dveře, aby je třeba také nepostříleli,“ vybavuje si jedna z autorek Libuše Kyndrová.

Ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman

„Připomínat tyto události novodobých dějin pokládám za velice důležité.“

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)