Zloději nenechali být ani auto postiženého chlapce

Česká Lípa – Zloději připravili o auto matku s vážně postiženým synem. Zmizelo z vyznačeného parkovacího místa v České Lípě. Protože Martina Holečková nemá peníze na nový vůz, snaží se vymyslet, jak bude stěží pohyblivého syna dopravovat do školy nebo k lékařům. Státní instituce nedokáží v podobném případě řádně fungovat. Peníze na nové auto nedostane rodina postiženého člověka častěji než jednou za pět let, policie potom přiznává svoji neschopnost ukradené vozidlo vypátrat – na Českolipsku se jí daří objasnit jenom čtvrtinu krádeží automobilů.

Devítiletý Matěj utrpěl dětskou mozkovou obrnu. Následky jsou patrné především v dolní části jeho těla – nohy mu stěží slouží. „Matěj sice jde, ale pak má bolesti nohou až křeče,“ podotkla chlapcova matka.

Ačkoli je Česká Lípa řádně obsloužena veřejnou dopravou a má i městské autobusové linky, může být cesta i k nejbližší zastávce pro dítě utrpením. Matka se synem přitom využívali auto nejenom k cestám do školy, ale také k jízdám na operace do Ústí nad Labem nebo na rehabilitaci do Kamenického Šenova. „Bylo skoro jako člen rodiny,“ zhodnotil Matěj Holeček status odcizeného renaultu.

Zloději si zánovní automobil vybrali, ačkoli byl zaparkován na místě vyhrazeném pro hendikepované. Bylo tedy zřejmé, že krádež bude mít ještě horší dopad než obvykle – poškodí postiženého člověka. Podle policistů ale u zlodějů aut nelze očekávat ani nejmenší zbytky svědomí. „Škoda byla předběžně vyčíslena na 190 tisíc korun. Po pachateli krádeže pátráme,“ sdělil policejní mluvčí Milan Bradáč.

Od začátku roku zloději ukradli na Českolipsku 51 aut. Policie objasnila 27 procent případů.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)