Do Kryštofova Údolí jezdí turisté za orlojem

Kryštofovo Údolí (Liberecko) – Postavil orloj a otevřel obec turistům. Martin Chaloupka je nejen svou výškou nepřehlédnutelnou postavou Kryštofova Údolí na Liberecku. Díky svému nadšení a umění přesvědčit ostatní patří k výrazným osobnostem zdejšího života. A nápadů má stále dost.

Bývala to stará trafostanice, která hrozila zřícením. Martina Chaloupku napadlo, že by se z ní mohl stát orloj, a tak ho před třemi roky s pomocí přátel skutečně postavil. Hodinový stroj pohání 18 mechanických figur, postupně přibyly sluneční hodiny, letos ukazatelé fází Měsíce a zvěrokruhu. Původně orloji Martina Chaloupky málokdo věřil, a dnes návštěvníci opouštějí Kryštofovo Údolí s tím, že i jejich vesnice by nějakého Chaloupku potřebovala. „Otec mi vždy říkal, že nikdy neudělám nic pořádného. Spíš bych ho opravil, nikdy neudělám nic normálního,“ uvedl Martin Chaloupka. Orloj je asi nejviditelnější a nejznámější stopou působení Martina Chaloupky v Kryštofově Údolí, v létě si ho přijde prohlédnout i několik stovek turistů denně. Není to však stopa jediná.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Všechno začalo na smetišti, které Martin Chaloupka přeměnil v minigolf. Z vlastní chalupy vybudoval hospodu. Turistům ale nabídl i další atrakce. Třeba betlémy, kterých shromáždil ve vlastním muzeu přes 20 a další zdobí Kryštofovo Údolí vždycky během adventu, kdy Martin Chaloupka sestaví betlém Josefa Jíry. Předloni opravil zchátralou bývalou márnici u kostela. Teď se s manželkou a dalšími dobrovolnicemi věnuje obnově německých hrobů na hřbitově. I když jeho práci oficiálně všichni chválí, i tady platí, že doma není nikdo prorokem. „Má tady spoustu protivníků, leze jim totiž na nervy svojí aktivitou. Ten až tady nebude, tak tohle všechno splaskne, protože za vším stojí stále jenom on,“ potvrdila Ivana Michálková z Kryštofova Údolí a starosta Pravoslav Svačinka (SLK) doplnil: „Myslím, že i ti, kteří mu nadávají, by měli být někteří rádi, že tady vůbec je, protože z jeho aktivit jsou i živi.“ A Martin Chaloupka podotkl: „Mně ta vesnice obrovským způsobem přirostla k srdci. A byl jsem si také vědom toho, že ta vesnice musí z něčeho žít, tak jsem začal dělat takovéhle vylomeniny.“

Letos 64letý Martin Chaloupka, rodák z Fryštátu, dnešní Karviné, vyučený scénický osvětlovač a profesí stavař, žije v Kryštofově Údolí už 25 let. Vesnice podle něj péči potřebuje, stejně jako vrátit paměť. „Před válkou tady bylo 99 procent obyvatel německých samozřejmě. Vyměnilo se to a vesnice, která nemá paměť, je špatná vesnice,“ dodal Martin Chaloupka.

Protože nápady mu nikdy nechybí, buduje teď Martin Chaloupka nové muzeum, které přiblíží historii obce.