OBRAZEM: Chrastava rok po povodni

Chrastava – Dnes je to přesně rok, kdy sever Čech zasáhly ničivé povodně. V jedné z nejpostiženějších obcí, Chrastavě, se dosud intenzivně pracuje na obnově. Tisíciletá voda, která loni v srpnu město zasáhla, způsobila jen na obecním majetku škody za 180 milionů korun. Proud vody odnesl čtyři mosty a sedm lávek, zboural několik domů, další museli později zdemolovat. Ještě dnes jsou ulice ve městě rozkopané a přes Jeřici vede provizorní most. Jinde se už ale nechce věřit, že tam před rokem voda sahala až do dvou metrů.

Chrastava - rok po povodni
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

„V šibeničním termínu bezprostředně po povodni se nám podařilo postavit dva povodňové domky po čtyřech bytech pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, pro další jsme našli ubytování nebo jsme s nimi vyměnili pozemky za výše položené,“ řekl starosta Michael Canov. Velmi rychle připravilo město projekty obnovy zničeného městského majetku a požádalo ministerstvo pro místní rozvoj o dotace. „Na některých projektech už se pracuje, jiné zahájíme v nejbližší době,“ poznamenal starosta.

Chrastava byla jedním z měst v Libereckém kraji, které záplavy postihly nejvíce. Symbolem povodní se stal ocelový secesní most z roku 1907, který se zřítil do koryta Jeřice. Z památky, která patřila k nejcennějším ve městě, zůstal na břehu jako smutné memento jen jediný sloup osvětlení. Při odstraňování trosek se pak podařilo zachránit i podstatnou část zdobného kovového zábradlí. Tyto prvky chtějí Chrastavští použít na novém mostě, který na místě toho původního plánují postavit.

Studio ČT24 - Chrastava rok poté (zdroj: ČT24)
Studio ČT24 - Chrastava rok poté (zdroj: ČT24)

Most byl původně krajský stejně jako silnice, na níž leží. Město je od kraje převzalo do vlastnictví v květnu. „Silnice a hlavně most jsou pro nás důležité nejen z dopravního hlediska, ale je to i srdeční záležitost,“ vysvětlil Canov. Kraj podle něj na obnovu komunikace neměl, proto se město rozhodlo silnici i s neexistujícím mostem převzít a postarat se o jejich obnovu. Výstavba mostu přijde podle odhadů na 15 milionů korun. Záměr už schválilo ministerstvo, teď musí město nechat zpracovat projekt a vybrat dodavatele. Stavět se bude příští rok.

Chrastava - povodně 2010
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK
Chrastava - rok po povodni
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Zatímco na opravách městského majetku včetně komunikací se už od loňska pracuje nebo se stavby chystají, krajské komunikace a koryto řeky Jeřice na rekonstrukci stále čekají. Opraveny zatím byly jen provizorně. „Dost nám to komplikuje život,“ posteskl si starosta. Jedinou velkou stavbou v režii Libereckého kraje, na níž se pracuje, je rekonstrukce Pobřežní ulice. Ta je ale součástí obchvatu města, který má dopravu odvést mimo náměstí. Akce byla připravena ještě před povodněmi, přispěly na ni evropské fondy a je druhou etapou obchvatu, který bude stát zhruba čtvrt miliardy korun. Další velké opravy se teprve chystají.

Chrastava - povodně 2010
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK
Chrastava - rok po povodni
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Další velkou vodou postiženou obcí jsou Heřmanice. Povodeň pobořila několik domů, sebrala mosty a lávky, odnesla silnice. Nejhorší tragédií ovšem bylo to, když proud odnesl z dolní části obce ženu. Ta byla později nalezena mrtvá v polské Bogatyni.

Kromě radnice voda nějak zasáhla v Heřmanicích všechny domy. Během roku od katastrofy obec stihla kromě velkého úklidu postavit pět mostů, dětské hřiště, vykoupit pozemky pro budoucí úpravy. Odstraňovat škody se daří také občanům. Lidé v Heřmenicích mají za sebou rok tvrdé práce. Přesto se zatím podle odhadů stihlo udělat pouze čtvrtina toho, co je třeba. Starostové kritizují hlavně pomalou obnovu zničených koryt řek.