Písecká radnice má seznam nebezpečných míst, náprava nebude snadná

Písek – Radnice města Písek sestavila za pomoci občanů seznam desítek nebezpečných míst pro chodce i motoristy. Ve dvou případech už město chystá nápravu. Zbylá většina problematických míst však nemá jednoduché řešení i díky tomu, že nejsou ve vlastnictví města.

Nejedná se přitom o místa, která by byla nepřehledná odjakživa. Například jedna z křižovatek v obchodní zóně vznikla postupně. Z prvotně jednoduché vznikla dalšími úpravami nepřehledná. I přes instalované značení se na ní většina řidičů neorientuje. Občané její podobu přitom už léta kritizují.

Podle mluvčí písecké policie Kamily Ingrišové proběhly už v minulosti úpravy přechodů i jiných míst pro přecházení. Nově vybudované kruhové objezdy podle ní též přispěly ke snížení nehodovosti.

Nebezpečná místa v Písku (zdroj: ČT24)

Podle vedoucího odboru dopravy městského úřadu v Písku Michala Kovaříka eviduje radnice 54 dopravně nebezpečných míst, ze kterých však mizivé množství slibuje jednoznačné řešení.

V městské části Nové dvory zase místní řeší problém s bezpečným přecházením silnice první třídy ze zastávky autobusu. Zástavba je sice od dopravy chráněna protihlukovou bariérou, co však na místě chybí, je značení omezující rychlost a také přechod pro chodce.

Podrobné zmapování má vést mimo jiné ke zlepšení systému plánování oprav. Město do oprav chodníků a komunikací každoročně investuje sedm procent ze svého rozpočtu.