Nakažených klíšťat v jižních Čechách přibývá

Jižní Čechy - Dramaticky roste počet lidí s klíšťovou encefalitidou - oproti loňsku už o sto procent. Doteď se nakazilo 57 lidí. Zvyšuje se i počet nakažených lymskou boreliózou, těch už je 93. Nejrizikovější skupinou jsou starší lidé.

Únava, pády z koně a nakonec totální kolaps. Vlastimil Koudelka dostal encefalitidu od infikovaného klíštěte před čtyřmi lety. Dodnes bere léky, pravou ruku má chromou, nemá stabilitu při chůzi. „Pořád jsem unavený. Ráno beru prášky na podporu mozkové činnosti, večer zase na její útlum, abych mohl spát,“ říká pan Koudelka.

Právě počet lidí nakažených klíšťovou encefalitidou v letošním roce na jihu Čech výrazně vzrostl. A to i tam, kde se tyto případy dříve nevyskytovaly vůbec. „Letos evidujeme případy například na Písecku či Českokrumlovsku, kde jsme loni měli nulu,“ potvrdil František Kotrba z Krajské hygienické stanice. Vysoká čísla jsou ale i ve výskytu lymské boreliózy. Jen na jihu Čech už ji od začátku roku měla skoro stovka lidí, nejvíc jich je z Jindřichohradecka.

Parazitům nahrává teplé počasí a vydatné srážky. Pozor by si na ně měli dát hlavně návštěvníci listnatých a smíšených lesů. Lidé si často nechávají testovat klíšťata, která na sobě najdou. Podle Václava Höniga z Parazitologického ústavu Akademi věd ale to, že je klíště infikované, nemusí znamenat, že se nakazí i člověk. K přenosu nemoci je třeba, aby klíště zůstalo přisáté delší dobu.

Podle odborníků je encefalitidou nakažené každé dvacáté klíště, boreliózou dokonce každé třetí. Zatímco proti častější borelióze zatím vakcína neexistuje, očkování proti encefalitidě je již celkem rozšířené. V celé České republice je proočkováno zhruba 16 procent populace, v Jihočeském kraji pak zhruba každý třetí člověk. Očkovat dávají často rodiče své děti, jak ale odborníci upozorňují, rizikovou skupinou jsou především starší lidé.