V Horní Branné dokončují opravu hrobky

Horní Branná - V současné době restaurátoři dokončují opravu nejcennější památky v obci Horní Branná - novorománské hrobky Harrachů z roku 1840. Obci se podařilo částečně renovovat hrobku sv. Kříže, ve které jsou uloženy ostatky příslušníků rodu. Renovace ještě není zcela dokončena. Na letošní září je v plánu výměna střešní krytiny a výměna poškozených částí krovu. V příštích letech by mělo dojít i na opravy interiéru stavby. Celá rekonstrukce stála zatím zhruba tři a půl milionu korun, obec na ni získala peníze z fondů Evropské unie.

Stavba hrobky začala v roce 1840 a byla dokončena až roku 1870. Ve stejném roce byla zároveň i vysvěcena a byly sem převezeny ostatky Harrachů. Od té doby se jednotliví členové rodu pochovávali přímo do hrobky. Odpočívá zde například nejslavnější představitel Harrachů hrabě Jan Nepomuk. Vnitřní stěny hrobky jsou obloženy deskami z černého mramoru. Na nich jsou jména s tituly zesnulých. Dnes slouží hrobka jako obřadní síň.

„Harrachové byli jeden z nejmocnějších a nejvýznamnějších rodů v rakousko-uherské monarchii. Horní Brannou získali jako jeden z prvních majetků v Čechách,“ řekl kronikář obce Jaroslav Dejmek.

„Drsné krkonošské horské podnebí způsobilo značné nahlodání kamenné fasády. Jako obec jsme se snažili získat finanční prostředky a zajistit její renovaci,“ uvedl starosta Horní Branné Miloslav Martin. Horní Branná patří s počtem 1 800 obyvatel k nejlidnatějším obcím Libereckého kraje. Na rekonstrukci hrobky získala obec peníze z fondů Evropské unie.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)