Liberecko řeší nezákonný import léků z Polska

Liberec – Počet případů, kdy se k nám z Polska pašují léky na výrobu drog, konkrétně pervitinu, roste. Celníci jich jenom na Liberecku zaznamenali od ledna do srpna více než za celý loňský rok. Polsko prodej léků s pseudoefedrinem nereguluje, v brzké době se to má však změnit.

Zatím poslední případ: celníci zastavují na Frýdlantsku vytipovaný pick-up se dvěma muži v pracovním oblečení. Prohlídka odhaluje tablety obsahující pseudoefedrin, mužům hrozí rok až pět let vězení. „V palubní desce bylo ukryto v textilní taštičce 1 162 kusů tablet s označením Sudafed,“ uvedl mluvčí Celního ředitelství Ústí nad Labem Jiří Nejedlý. Zatímco loni celníci odhalili na Liberecku 14 případů pašování léků, letos jich bylo už 15, množství zabavených tablet je ale zatím zhruba pětinové.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Podle ředitele libereckého K-Centra Lubomíra Šlapky jde jen o špičku ledovce. Z Polska pašují léky i nezaměstnaní nebo lidi jen tak pro přivýdělek. „Nejsou na lékařský předpis, jejich cena je o poznání nižší než v České republice a hlavně je to důležitý zdroj obživy pro pseudodealery a výrobce drog,“ vysvětlil Lubomír Šlapka a Jiří Nejedlý dodal: „Nárůst záchytu lze přičíst volnému prodeji léků v Polsku. Mělo by však dojít k rapidnímu snížení, jelikož Polská republika přijala podobný zákon jako my.“ Polská vláda schválila omezení prodeje léků s pseudoefedrinem v dubnu. Případů pašování mohlo podle odborníků i celníků přibýt také kvůli předzásobení, než omezení začne platit.

Pašování léků zaměstnává i liberecký soud. V dubnu osvobodil Poláka, který dovezl do Česka přes 20 kilogramů tablet. Hájil se tím, že o lécích nevěděl. Naopak mladíka, kterého celníci přistihli s léky dokonce dvakrát, v červnu soud poslal za mříže na šest let.