Na obchvat Chrudimi nejsou peníze, přesto začal archeologický průzkum

Chrudim – Po desítkách let slibů a marných protestů Chrudim stále nemá obchvat. Městu, kde se kříží dvě státní silnice, donedávna dávala naději slova někdejšího ministra dopravy Víta Bárty o prioritní výstavbě chrudimského obchvatu. Přesto se dlouho nic nedělo, až dnes začal v plánované trase obchvatu archeologický průzkum. Nový ministr Pavel Dobeš ale současně oznámil, že na samotnou stavbu nejsou peníze.

Stavba silničního obchvatu Chrudimi má podle předpokládů stát asi 1,6 miliardy korun. Podle ministra dopravy Pavla Dobeše je to příliš mnoho, a to přesto, že – jak vzpomínají místní – jeho předchůdce Vít Bárta slíbil, že se na odvedení aut z Chrudimi prostředky najdou.

Život v centru znepříjemňuje dým z aut, hluk i časté dopravní nehody. Vedení města trpí spolu s občany, nejintenzivnější provoz je na okružní křižovatce přímo před městským úřadem. Představitelé Chrudimi proto podpořili i několik blokád, které lidé provedli právě na vytížené křižovatce.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Ačkoli se obchvat nejspíš v dohledné době stavět nebude, začal v jeho plánované trase archeologický průzkum. „Dnes je předání staveniště a vytyčení inženýrských sítí a dalších úseků, které budeme zkoumat,“ popsal archeolog Jan Musil z chrudimského Regionálního muzea.

Vedení města by bylo rádo, kdyby se přes to, co naposled zaznělo z ministerstva dopravy, obchvat začal stavět – jinak lze průzkum považovat za vyhození několika milionů korun. „Takovou alternativu bych si nechtěl připustit ani v černých snech, ale člověk v těchto dnech neví, co se může stát,“ poznamenal starosta Petr Řezníček. Starosta chce o penězích na stavbu jednat s ministrem dopravy, ale také s ministrem financí.