Město a kraj jsou ve sporu o budovu gymnázia

Praha - Středočeský kraj využívá bez řádné nájemní smlouvy budovu kolínského gymnázia. Ta původní skončila vloni v prosinci a hejtmanství se nelíbilo, že město chtělo nově změnit symbolické nájemné na tržní cenu. Kraj totiž platil jen korunu ročně a částku devět set tisíc hradit odmítá.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Středočeský kraj provozuje již půl roku bez nájemní smlouvy gymnázium v budově, kterou vlastní město. Dům potřebuje například novou fasádu, okna, v havarijním stavu je kanalizace. Peníze na opravy chtělo město získat zvýšením nájmu na necelý milion korun ročně. Kraj ale návrh smetl se stolu. „My jsme v okamžiku, kdy současný smluvní vztah vypršel, dali kraji naši variantu komerčního nájmu, který by se garantovaně, ze tří čtvrtin, vracel zpátky do budovy,“ vysvětluje starosta Kolína Vít Rakušan. „Škola s takovým nárůstem nájmu nepočítala, znamenalo by to pro ni vážné existenční starosti, ohrožení jejího chodu, tudíž na toto jsme přistoupit nemohli,“ argumentuje hejtman Středočeského kraje David Rath.  

Hejtmanství přišlo s vlastními návrhy. Chce ponechat symbolické nájemné nebo provoz školy předat městu. Preferuje ale třetí variantu - budovu bezúplatně převést do majetku kraje. „My bychom zkusili v příštím roce najít zhruba padesát milionů a udělat za krajské peníze generální rekonstrukci,“ říká David Rath. 

Takové řešení nepovažuje za nejlepší zase starosta města. Budova má podle něj hodnotu šedesát milionů korun. „My musíme naše funkce vykonávat v duchu řádného hospodáře. Nejsme si jistí, jestli by tento princip nebyl tímto postupem částečně porušen,“ obává se Vít Rakušan. „Příští rok jsou krajské volby a je otázkou, jak by kraj garantoval nějakou investici, byť časově rozloženou,“ dodává místostarosta Kolína Tomáš Růžička. 

Město i kraj ale ujišťují, že jejich spory do začátku školního roku nezasáhnou a studium ohrožené není. O tom, zda nakonec město některý z krajských návrhů akceptuje nebo řekne definitivní ne, rozhodnou zastupitelé 19. září.