Archeologové v Chrudimi očekávají velké objevy

Chrudim – Ačkoli obyvatele Chrudimi příliš nepotěšila zpráva ministerstva dopravy, že nemá peníze na stavbu silničního obchvatu, místní archeologové mají žně. Peníze na průzkum v trase plánované silnice totiž jsou, region je přitom bohatý na historické nálezy. Průzkum má trvat déle než rok a přijde na 25 milionů korun. Odborníci při svém bádání spolupracují i s pyrotechniky.

V šestikilometrové trase, kudy mají jednou jezdit auta, chtějí archeologové z chrudimského Regionálního muzea prohledat tisíce tun zeminy. V oblasti žili lidé odedávna, všichni se proto těší na nové poznatky o nich. „Očekáváme bohaté nálezy různých kultur – kultura únětická, slezskoplatěnická, raný středověk,“ shrnula ředitelka muzea Dana Krouželová.

Na průzkumu se podílí těžká technika a desítky zaměstnanců i studentů. „Je to náročná práce, denně tady strávíme devět hodin,“ popsala archeologův denní chléb studentka Dita Koldrová.

První pozoruhodný nález z chrudimského obchvatu už je na světě. „Zhruba v délce šesti metrů se vyrýsoval pyrotechnologický objekt – pravděpodobně pec v blíže nespecifikovaném raněnovověkém obdobím,“ přiblížil vedoucí archeolog Jan Musil.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Průzkum je rozdělen do tří etap. V první archeologové zkoumají terén pomocí metody zvané rýhování. V plánu mají i průzkum okolí obce Topol, kde budou společně s pyrotechniky vyhledávat munici, kterou tam zanechala v roce 1945 ustupující německá armáda. „Je tam zavezena úvozová cesta, která sloužila v pětačtyřicátém roce jako ústupová cesta,“ podotkl Jan Musil.

Nejzajímavější nálezy chce chrudimské Regionální muzeum v budoucnu vystavit. Dojde k tomu ale nejdřív příští rok na podzim. Záchranný archeologický průzkum v okolí Chrudimi totiž potrvá nejspíš až do října příštího roku.