Personální otřesy v domovech pro seniory vyvolaly i petici

Praha – Za poslední měsíc odvolali pražští radní celkem pět ředitelů domovů pro seniory nebo zdravotně postižené. Vysvětlují to snahami o úspory a manažerskými chybami odvolaných ředitelů. Ti s tím ale nesouhlasí a tvrdí, že chce magistrát na uvolněná místa dosadit vlastní lidi. Odvoláné ředitele jmenovalo ještě bývalé vedení města, byly tak ve funkci necelý rok. Vše navíc přišlo bez varování, na základě auditu, který si nová rada nechala zpracovat.

O post přišel například Jiří Preclík, který vedl domov pro seniory na Chodově. Svému odvolání nerozumí, tvrdí, že našel úspory v mnoha oblastech a náklady se mu podařilo srazit na minimum: „Já to vidím tak, že se jedná o politikaření, dosazování si na své posty svoje lidi.“ Za Preclíka se navíc postavili i zaměstnanci a sepsali dokonce petici. „Pan ředitel v našem domově udělal pro klienty i pro zaměstnance opravdu hodně pozitivních věcí,“ řekla sociální pracovnice Michaela Gláserová.

Radní pro sociální oblast Petr Dolínek (ČSSD) ale odůvodňuje odvolání tím, že Preclík nesplňoval kvalifikační požadavky: „Neměl vysokoškolské vzdělání.“ Podle Preclíka ale bylo ve výběrovém řízení jasně stanoveno, že minimální vzdělání by mělo být započaté vysokoškolské. „Což já splňuji, protože studuji vysokou školu už od roku 2009,“ řekl ČT.

O post přišla i ředitelka domova pro seniory v Krči Ilona Matulová. Radní ji odvolali v červenci pro manažerské pochybení. „Byť by audit shledal nějaké pochybení, tak zcela nepochybně to nebylo mojí vinou, protože jsem tady ještě nepracovala,“ hájí se. Podle Dolínka ale byla ředitelkou odboru, „který metodicky vedl všechny tyto organizace po dobu několika let, takže se mohla už dávno vypořádat s nešvary, které v tomto zařízení případně byly“.

Reportáž Martiny Tlachové a Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Radnice nyní připravuje novou koncepci centralizace sociálních služeb, potřebuje totiž najít peníze na otevření dalších 500 lůžek pro seniory. Menší domovy by se mohly sloučit dohromady, radní uvažují i o zřízení pouze jedné centrální organizace.