Harrachov nemá na právníka, půjčku nedostane

Harrachov – Spor o stomilionový dluh Harrachov vyhrál, chybí mu ale osm milionů na zaplacení právníka, kterému za to vděčí. S žádostí o bezúročnou půjčku u Libereckého kraje vedení města neuspělo. A protože celá kauza ještě není u konce, nechtějí městu půjčit ani banky.

Harrachov měl obstavený veškerý majetek přes půl roku kvůli sporu o stomilionový úvěr z roku 1993. Nejvyšší soud ale nakonec rozhodl ve prospěch města. Právníkovi Tomáši Vašíčkovi, který město v procesu zastupoval, podle smlouvy náleží odměna 10 milionů korun. Zatím dostal dva miliony, zbytek radnice shání.

S žádostí o bezúročnou půjčku se vedení města obrátilo na Liberecký kraj. Od něj se ale pomoci nedočká. V kraji je 215 měst a obcí, půjčku by mohl chtít každý, obhajuje se krajský úřad. Navíc i on má své dluhy. Splácí úvěry za více než miliardu korun. „Půjčit v této době někomu jinému, a navíc na takovou věc, jakou žádá Harrachov, je pro nás absolutně nepřijatelné,“ potvrdil rozhodnutí náměstek hejtmana Zdeněk Bursa.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Harrachov neuspěl ani u bank. Soudní spor totiž ještě není u konce, případ se vrací k Vrchnímu soudu. „Vrchní soud by měl správně rozhodnutí Nejvyššího soudu potvrdit a já doufám, že tomu tak bude, ale banka vyčkává na rozhodnutí. Vychází to z toho, jak hospodařilo předchozí vedení města, takže náš rating a naše pověst jsou velice špatné,“ říká starostka Eva Zbrojová.

Právníka vybíralo předchozí vedení města. Smlouva, podle které mu náleží 10 procent ušetřené částky, je prý naprosto standardní. Tomáš Vašíček nechtěl věc nijak komentovat s tím, že je do konce srpna ještě stále právníkem Harrachova. Pak se prý ke svému platu rád vyjádří. Před Vrchním soudem už bude ve stejné kauze město zastupovat někdo jiný. Město v září znovu osloví banky, s právníkem se pokusí vyjednat splátkový kalendář.