V Praze 11 se hádá ČSSD, místostarosta Belaník je bez kompetencí

Praha - Sociální demokracie v Praze 11 se rozhádala. Na zasedání rady před dvěma týdny byl místostarosta Josef Belaník zbaven svých kompetencí, údajně kvůli špatné práci. Část sociálních demokratů ale s tímto krokem nesouhlasí a budou žádat změnu usnesení. Následně se také rozdělil zastupitelský klub ČSSD. Z původního vystoupilo pět členů včetně šéfa klubu Ladislava Kárského, kteří založili klub vlastní. Politici z obou frakcí ujišťují, že rozpad koalice nehrozí.

Sociální demokracie na Jižním Městě se rozdělila na dvě křídla. V jedné je místostarosta Oleg Rybnikář a Vítězslav Bílek, ve druhé pak Belaník, Kárský, Jaroslav Mráz, Jiří Fausek a Eva Zikmundová. Spor údajně zostřily události kolem privatizace bytů v Praze 11. Server idnes.cz na začátku srpna uvedl, že stranické špičky ČSSD na Jižním Městě lákaly nové členy pod příslibem, že si budou moci koupit městské byty za 3 000 až 5 000 korun za metr čtvereční. Věc má proto prošetřovat krajská kontrolní komise.

Odebrání pravomocí Belaníkovi jeho kolega Rybnikář odůvodnil špatnou prací. „Ostatní členové rady ČSSD na něho vypracovali hodnocení. To vyznělo velmi negativně,“ řekl. Navrhli proto podle něj, aby mu byly odebrány kompetence, což rada následně schválila a jeho kompetence rozdělila mezi Rybnikáře a Bílka. „Belaník kritiku nepřijal a podniká akce, jak to zvrátit,“ dodal Rybnikář.

Podle kritiků rozhodnutí rady nebyl záměr prodiskutován v klubu ČSSD. Podle Kárského proto pět ze sedmi zastupitelů vystoupilo z klubu sociální demokracie a založilo vlastní. Jeho šéfem se opět stal právě Kárský. Podle Kárského jsou zastupitelé s jednáním místostarosty Rybnikáře nespokojeni. Kritizuje jej za autokratický přístup a z porušování demokratických principů. „Je to vyjádření nedůvěry k němu,“ poznamenal Kárský ke změnám v klubu.

Radnice Prahy 11
Zdroj: ČT24

Odebrání pravomocí Belaníkovi se jim nelíbí a příští týden se budou na zasedání rady snažit o změnu usnesení, řekl Mráz. Opozice upozorňuje, že neshody mohou přinést konec křehké koalice, která potřebuje ke svému zachování každý hlas. „Pokud Belaníka odvolají, budou se muset opírat o hlasy komunistů,“ poznamenal zastupitel hlavního města Jan Vašíček (TOP 09). V Praze 11 v současné době vládne ODS, ČSSD a Pražané za svá práva.

Obě frakce sociální demokracie ale slibují, že rozkol ke konci koalice nepovede. „Vše se bude odbývat na půdorysu koalice,“ zdůraznil Kárský. Konce koalice se neobává ani ODS. „Koalice dále funguje, určitě nehrozí její rozpad,“ řekl šéf ODS v Praze 11 Jiří Janeček. Podle starosty Dalibora Mlejnského je záležitost vnitřní věcí ČSSD. „Za personální záležitosti si zodpovídají koaliční partneři,“ poznamenal.