Praha 5 chce zachovat Dívčí hrady zelené

Praha – Žádost o změnu územního plánu, která by zachovala oblast Dívčích hradů pro zeleň, poslala Praha 5 na pražský magistrát. V současnosti je totiž část Dívčích hradů v územním plánu zanesena jako pole a radnice se obává, že by mohli developeři usilovat o zastavění tohoto území.

„Chceme z pole udělat lesopark, abychom tam mohli vysázet stromy. Smyslem je zamezit spekulacím o možném zastavění tohoto území,“ řekl starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09). Podle něj zůstane na západním okraji Dívčích hradů území, které je dlouhodobě vyhrazeno jako rezerva pro vysokoškolský areál. „Nebude se ale rozšiřovat,“ konstatoval Klíma. Pokud by magistrát požadavku radnice vyhověl, usilovala by Praha 5 o získání dotací na zvelebení Dívčích hradů a vytvoření oddechové zóny.

Spekulace o možném zastavění Dívčích hradů se už několikrát objevily. Například minulé vedení za bývalého starosty Milana Jančíka (ODS) v rámci přípravy nového územního plánu poslalo na magistrát podněty, které umožňovaly zástavbu některých zelených ploch v Praze 5 včetně Dívčích hradů. Proti se postavili občané, náměty odmítlo i hlavní město.

Zatím není jasné, jestli se magistrát bude současnou žádostí radnice zabývat. Praha 5 poslala na magistrát celkem osm podnětů do čtvrté vlny celoměstsky významných změn územního plánu. Návrhy zaslaly i jiné radnice, například Praha 6 chce změnit využití vojenského a skladového areálu v Ruzyni. Magistrát z nich nyní vybere asi 40 nejdůležitějších, které budou dále projednávány.

Kromě Dívčích hradů by Praha 5 také ráda změnila nevyužívanou plochu pro autokemp v Motole na plochu pro sportoviště, chce také umožnit rozšíření motolského golfového hřiště nebo nové uspořádání smíchovského přístavu.

Nový územní plán podle současného vedení města nebude hotov dříve než v roce 2014, minulé vedení ho přitom slibovalo dříve. Náměstek primátora Josef Nosek (ODS) proto před časem oslovil starosty všech 57 městských částí, aby shromáždili své podněty, které chtějí řešit ještě před schválením nového územního plánu. Konečný termín vypršel na začátku srpna.