Ministerstvo spravedlnosti chystá v Praze akci „kulový blesk“

Praha - Některá pražská obvodní státní zastupitelství a soudy v příštích letech zřejmě čeká stěhování. Počítá s tím plán ministerstva spravedlnosti. Přesuny se mají týkat soudů a státních zastupitelství pražských obvodů 6 a 7, Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 a Probační a mediační služby (PMS). Úřad již kvůli tomu vypsal tendr na rekonstrukci jedné budovy a úpravu půdních nástaveb v justičním areálu Na Míčánkách za 150 milionů korun, další rekonstrukce by měly následovat.

Ekonomický náměstek ministerstva Pavel Kasík přirovnal chystaná stěhování s poukazem na známý český film k akci „kulový blesk“. „Jednou akcí kulový blesk můžeme vyřešit většinu prostorových i provozních problémů v pražské justici,“ domnívá se. V justičním komplexu Na Míčánkách jsou nyní soudy a státní zastupitelství z pražských obvodů 4, 8, 9 a 10.

Tendr za 150 milionů úřad vypsal před dvěma týdny, stavební práce mají být podle zadávací dokumentace dokončeny do konce června 2013. Poté by se do justičního areálu měly podle plánů ministerstva nastěhovat Obvodní státní zastupitelství a Obvodní soud pro Prahu 6. Soud nyní sídlí v ulicích Legerova v Praze 2 a V. P. Čkalova v Praze 6, kde je i státní zastupitelství. Budova ve Čkalově ulici státu podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Terezy Palečkové nepatří, navíc se pronajímá za nevýhodných podmínek.

Nemovitost v Legerově ulici má čekat „lehká“ rekonstrukce a mělo by se do ní přesunout pražské středisko PMS, které lze nyní nalézt v komplexu Na Míčánkách. Ministerstvo má v plánu i druhou etapu rekonstrukcí v justičním areálu. Podle Palečkové se má týkat právě budovy, v níž nyní sídlí PMS, a kterou úřad před lety zakoupil od Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Do areálu Na Míčánkách se má přesunout i Obvodní soud pro Prahu 7, který je nyní se soudem prvního pražského obvodu na Ovocném trhu v Praze 1, a Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 7, které v současnosti obývá budovu na nábřeží Edvarda Beneše na Malé Straně, v sousedství Úřadu vlády. Na stejném místě sídlí i Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, které by se mělo přestěhovat na Ovocný trh na uvolněné místo po Obvodním soudu pro Prahu 7.

Čeká se na peníze

Úřad na tuto etapu podle Palečkové zatím nemá peníze. Chce je získat navýšením svého rozpočtu nebo prodejem či započtením budovy, kterou nyní obývají státní zastupitelství obvodů 1 a 7. Rekonstrukci justičního areálu ministerstvo podle mluvčí plánuje od roku 2008. Cílem je dokončení uceleného justičního areálu pro pražskou justici, řekla Palečková.

Rekonstrukce budov a stavba v areálu Na Míčánkách, v místech někdejších Kasáren Jana Roháče z Dubé, začala v červenci 2003. Soudy a státní zastupitelství čtyř pražských obvodů se do komplexu začaly stěhovat v polovině září 2006. Plný provoz justičního paláce byl zahájen koncem října. Výstavba přišla ministerstvo spravedlnosti na více než 2,5 miliardy korun.