S novými brankami bude jihočeský fotbal bezpečnější

České Budějovice – Polovina jihočeských mládežnických fotbalových klubů dostane nové branky. Bezpečnostní kontrola ukázala, že brány na 81 hřištích nevyhovují požadavkům. Kluby, které pracují s mládeží, proto dostanou lepší. Výměna branek potrvá asi rok, bude stát čtyři miliony korun.

Nové branky jsou hliníkové a lehké – asi padesátikilové. „Dají se nosit ve dvou,“ poznamenal trenér mládeže Aleš Presl. Oproti ocelovým konstrukcím, které dosud mladí fotbalisté dobývali, jsou také stabilnější díky zesíleným patkám. „Je vyvážená, v zadní části ráhna je vysypaná pískem,“ shrnul výrobce nových branek Petr Lískovec.

Výrobce si za jednu bránu účtuje 20 tisíc korun, za 160 kusů potom chce čtyři miliony. Kraj peníze získal ze čtyřmilionového daru, který věnovali energetici. „Bezpečnost je pro nás hodně důležitá,“ zdůraznil zástupce ředitele Jaderné elektrárny Temelín Antonín Ješátko.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Nové, bezpečnější branky se už objevily na fotbalových hříštích ve středních Čechách a na jižní Moravě. Fotbalový svaz by chtěl po nedávné kontrole vyměnit všechny zastaralé brány. „Každý klub si někdy nechal udělat branky z nějakých trubek a nebylo to optimální,“ podotkl předseda TJ Malše Roudné a zástupce fotbalové asociace Libor Šolc. Nevyhovujících branek je v zemi asi sedm tisíc, jejich kompletní výměna potrvá nejméně pět let.

Výměna může zabránit zraněním a nejspíš také ochránit životy mladých sportovců. Padající branky totiž za posledních deset let v Česku usmrtily sedm dětí.