Lidé mohli navštívit hrady a zámky v noci

České Budějovice - V noci na dnešek mohli lidé navštívit české hrady a zámky. Zpřístupněny pro ně byly jindy uzavřené prostory, některé prohlídky zpestřil i kulturní program. Jen na jihu Čech se do akce letos zapojila desítka hradů a zámků. Cílem nočních prohlídek je zatraktivnit památky a představit je v netradičním čase.

„Chceme, aby se hrady a zámky staly pro lidi místem, kam se budou rádi vracet,“ podotkla Kateřina Voleská z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. Například zámek Hluboká nad Vltavou, který patří mezi nejnavštěvovanější v zemi, přilákal během prvních dvou hodin přes pět set zájemců o noční prohlídky.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Prohlídku obohatila výstava původních tradičních schwarzenberských receptů na přípravu ryb a zvěřiny z 19. století. Zcela netradiční byla i možnost nočního výhledu na krajskou metropoli z padesáti metrů vysoké zámecké věže. „Průvodci byli v kostýmech, to se nám moc líbilo. Noční pohled z věže nás také zaujal,“ řekla jedna z návštěvnic.

Do loňského nultého ročníku se po celém Česku zapojily čtyři desítky hradů a zámků. V letošním roce už jich bylo jednou tolik.