Lepší zdravotnické vybavení pro policii na Liberecku

Liberecko – Policie v Libereckém kraji dostala od záchranářů lepší zdravotnické vybavení. Fixační límce, dlahy, speciální chladicí roztoky nebo termofolie totiž ve většině policejních aut chybí. Speciální kufr má zatím patnáct vozů, dalších čtyřicet ho dostane do konce roku. Policisté pomáhají záchranářům u téměř deseti procent výjezdů. Statistiky navíc ukazují, že v mnoha případech jsou policisti u zraněných dřív než záchranáři.

„Jde o výjezdy, u nichž operační středisko vyhodnotí, že by mohlo dojít k nějakému problému, třeba k napadení,“ popisuje ředitel ZZS Libereckého kraje Stanislav Mackovík situace, kdy vyjíždí také policie. Jde zhruba o každý desátý výjezd. Běžně mají policisté k dispozici jen autolékárničku.

Kufr se zdravotním vybavením má zatím 15 policejních aut z celkových 80 na Liberecku. Ještě do konce roku chce záchranka vybavit dalších minimálně 40 vozů. Krajský ředitel PČR Liberec Milan Franko říká, že cílem je mít více než polovinu takto vybavených aut. Aby policisti věděli, jak správě vybavení použít, prodělávají speciální školení. Se záchranáři vyjíždějí v sanitkách ke skutečným případům. Školení už mají za sebou i liberečtí městští strážníci.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)