Z Blanky vytěžili poslední kubík zeminy

Praha – Tunel Blanka, který se má stát významnou částí Městského okruhu v Praze a propojit tunel Mrázovka s teplickou výpadovkou, je z horního hlediska hotov. Dělníci dnes odtěžili poslední kubík horniny. Doba jeho stavby je však teprve v polovině. Do zkušebního provozu bude uveden až v první polovině roku 2014. Zaměstnanci Metrostavu, který tunel razil, v příštích dnech zahájí obezdívky tunelů, potom už vládu nad Blankou převezmou firmy, které tunel vybaví potřebnými technologiemi.

Tunel Blanka s sebou přinesl velká očekávání, ale také velká zklamání, a dokonce obavy. Obyvatelé Letné a Hradčan dlouho neměli klidný spánek, půda se během prací dokonce několikrát propadla. Ředitel Metrostavu Pavel Pilát ale odmítá, že by jeho společnost byla za sesuvy odpovědná – nic by tedy neudělal jinak. „Postupovali jsme podle dikce projektů – postupy byly takové, jak nám přikazoval projekt,“ řekl Pavel Pilát. Během prací na Blance odtěžili dělníci podle šéfa firmy asi milion metrů krychlových zeminy.

Zklámání přinesly dosavadní práce na tunelu takřka každému – jednak řidičům, kterým urychlí cestu Prahou, když přinese alternativu k přetížené magistrále, jednak všem, kdo se jakkoli podílí na financování stavby. Zatímco se termín otevření tunelu několikrát posunul – podle původních slibů se mělo Blankou jezdit už letos – náklady rostly.

Rozhovor s B. Svobodou a P. Pilátem (zdroj: ČT24)

Kolik bude stavba nakonec stát, není zatím zřejmé. „Finální částku v tuto chvíli neřeknu,“ sdělil pražský primátor Bohuslav Svoboda. Naznačil, že suma nakonec zřejmě výrazně přesáhne 30 miliard korun. Přesnější údaje chce magistrát podle primátora zveřejnit po 20. září.

Primátor Svoboda podotknul, že otevření tunelu Blanka nelze očekávat před rokem 2014. Potom by se však už čekat nemuselo. „Se začátkem roku 14 by mohlo dojít k zahájení zkušebního provozu,“ řekl primátor.

Součástí stavby tunelu je také výstavba nového Trojského mostu. Ten má budoucí tunel napojit na Holešovice, aby nemusela veškerá doprava jezdit po magistrále. Podle Pavla Piláta postupuje stavba podle plánu. „Byla překlenuta řeka,“ poznamenal. Následovat bude montáž nosného oblouku, který ponese mostovku.