Nájemné osm tisíc za vybydlený byt? Ve Velkých Hamrech realita

Velké Hamry - Radnice ve Velkých Hamrech na Jablonecku se postavila za nájemníky jednoho z tamních domů. V bytech čtvrté kategorie, vlhkých a špinavých, tu bydlí převážně Romové. Majitel domu jim účtuje měsíční nájemné šest až osm tisíc korun – podle radnice značně přemrštěné. Starosta proto povolal do domu kontrolu.

Úředníci sociálního odboru v doprovodu policie zkontrolovali dům v Mezivodí s celkem 35 obyvateli. „Hodnota nájmu není to, co ten byt naplňuje, jsou to napůl vybydlené byty,“ konstatovala vedoucí sociálního odboru z městského úřadu v Tanvaldě Vladimíra Tomšová. „Závěr si z toho dělám takový, že majitel objektu neoprávněně vybírá nájemné,“ prohlásil starosta Velkých Hamrů Jaroslav Najman. Romové platí několikatisícové nájemné ze sociálních dávek. Stav domu se jim také nelíbí, mluvit ale o tom nechtějí ze strachu, že o bydlení přijdou a jiné už neseženou. „Myslím, že někteří ani nevědí, kolik se za takovýhle byt platí,“ dodává starosta. 

Podle starosty by stát měl kontrolovat využívání dávek na bydlení a to, jestli je majitelé domů nezneužívají. Úředníci to ale dělat nemůžou. „Když někdo dá za něco peníze, tak potom musí zkontrolovat, za co je dal, a v tomto případě to úplně chybí,“ řekl starosta. Jelikož je ale dům v soukromých rukou, mnoho nezmůže. Majitele může na špatný stav objektu i přemrštěné nájemné maximálně upozornit. Majitel domu, liberecký podnikatel Tomáš Petrášek, se k celé věci České televizi odmítl vyjádřit.

Na příspěvku na bydlení přitom stát vyplatil v prvním pololetí letošního roku přes dvě miliardy a dvě stě milionů korun. Průměrná výše příspěveku se pohybuje kolem 2 700 korun. V čem příjemci dávek bydlí, stát ale nezjišťuje.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)