Srážka vlaku s kamionem na Strakonicku komplikovala dopravu

Horní Poříčí (Strakonicko) – Následky srážky vlaku s kamionem, která se stala včera večer u Horního Poříčí na Strakonicku, komplikovaly i během dneška železniční provoz na jedné z nejvýznamnějších jihočeských tratí, která vede z Českých Budějovic do Plzně. Při havárii bylo poškozeno trakční vedení, místem proto nemohly projíždět elektrické lokomotivy a všechny vlaky musely jezdit s připřaženou dieselovou lokomotivou. Vznikala tak velká zpoždění, ranní rychlíky na lince Plzeň–České Budějovice jely pozdě o půl hodiny až hodinu.

Nehoda se stala v pondělí večer v místě, kde se kříží železniční trať 190 (Plzeň–České Budějovice) se státní silnicí I/22 (Domažlice–Vodňany). Na přejezd vjel kamion ve chvíli, kdy přijížděl osobní vlak. „Řidič vjel na přejezd, který byl v činnosti,“ upozornil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Vlak silniční vozidlo strhl a tlačil asi 700 metrů. Strojvedoucí při srážce utrpěl zranění. „Na místo jsme ihned vyslali vrtulník,“ poznamenal ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý. Helikoptéra převezla zraněného strojvedoucího do nemocnice. Ve vlaku jelo asi třicet cestujících, z nich se nikdo nezranil.

Škoda na nákladním autě činí 850 000 korun. Železničáři vyčíslili svoje škody na dva miliony korun.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)