Na Prachaticku řádí falešní kominíci

Netolice - Na jihu Čech se objevili falešní kominíci. Lidem nabízejí revize komínů, kotlů a jejich čištění. Potvrzení, které pak vystaví, je však neplatné. Kriminalisté zachytili jejich stopu hned na několika místech okresu. Poškozených jsou už desítky.

Falešný kominík navštívil i pana Trněného z Netolic. Vystavil mu potvrzení, vypsal paragon a vzal si peníze. Živnostenský list ani občanský průkaz s sebou ale neměl. „Ani se nešel podívat dolů na kotel,“ říká oklamaný zákazník. Jak spolu se sousedy později zjistil, šlo o podvodníka. „Kontaktoval jsem ho s tím, aby vrátil peníze. Když jsem mu pohrozil, že to ohlásím na policii, tak během čtrnácti dnů přijel,“ dodal poškozený. Policie muže zatím nevypátrala. A dokonce ani neví, jestli jde o jednotlivce, nebo celou skupinu.

Stížnosti se začaly objevovat i v sousedních obcích. Před falešnými kominíky tak lidi varoval i městský úřad. „Na webových stránkách i městským rozhlasem jsme informovali občany, že se tady někdo podezřelý pohybuje a kde najdou certifikované kominíky,“ řekl starosta Netolic Oldřich Petrášek. 

Před podvodnými kominíky varuje nejen policie, ale i sami kvalifikovaní řemeslníci. V případě požáru totiž lidem hrozí pokuta a pojišťovna škodu neproplatí. „Podvodný kominík vydá pouze jakousi zprávu, aniž by spalinová cesta byla zkontrolována,“ říká regionální cechmistr ze Společenstva kominíků ČR Jiří Janoušek.

Podle nařízení vlády, které platí od ledna letošního roku, si musí nechat provést revizi a vyčištění komína každá domácnost alespoň jednou ročně. Nejvhodnější je podle odborníků nechat si vyčistit a zkontrolovat komín ještě před začátkem topné sezóny.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)