Divokou policejní honičku v Praze provázela střelba

Praha – V úterý večer policisty v Praze zaměstnala honička zfetovaného řidiče jedoucího v kradeném autě. Policistům ujížděl téměř hodinu. Nepomohl ani pokus zastavit jej střelbou. Když se konečně podařilo auto zastavit, muž a jeho spolujezdkyně na strážníky zaútočili. Informoval o tom dnes mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Zadržené dvojici hrozí až čtyři roky vězení.

V úterý zhruba v půl desáté večer chtěli policisté zkontrolovat na Jižní spojce ve směru na Černý Most osobní auto Škoda Fabia. Vůz byl evidován jako kradený. „Řidič však na pokyny k zastavení nereagoval a začal velice agresivním stylem ujíždět. Před ním jedoucí auta předjížděl zleva nebo odstavným pruhem, vždy ale tak, že musela prudce brzdit nebo úplně změnit směr jízdy, aby jejich řidiči odvrátili dopravní nehodu,“ popisoval situaci Hulan.    

Do pronásledování se postupně zapojilo pět policejních aut, celá honička trvala téměř hodinu. Odehrávala se na poměrně frekventovaných úsecích, na Jižní a Východní spojce. Z ní sjel pronásledovaný řidič na ulici Chlumeckou a pokračoval Kbelskou ulicí na dálnici D8. Neustále měnil jízdní pruhy a bránil policistům v předjetí. „Zde se přibližně na dvacátém kilometru pokusili policisté ujíždějící auto zastavit střelbou. Ačkoli však vůz zasáhli, na situaci to nic nezměnilo,“ řekl policejní mluvčí. 

Pronásledování prchajícího řidiče skončilo až tehdy, kdy se na dálnici otočil a chtěl jet zpět do Prahy. V tu chvíli ho zablokovala tři policejní vozidla a donutila jej zastavit. Šestatřicetiletý řidič a jeho čtyřiadvacetiletá spolujezdkyně však vzápětí policisty napadli. Po zadržení dvojice navíc policisté zjistili, že muž byl pod vlivem drog. Je tedy podezřelý jak z neoprávněného užívání cizí věci a útoku na úřední osobu, tak z ohrožení pod vlivem návykové látky. „Oběma v tuto chvíli hrozí trest odnětí svobody až na 4 roky, a to především pro útok na úřední osobu,“ dodal Hulan.

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)