Senioři začínají zvelebovat pražská zákoutí

Praha – Senioři z Prahy coby zahradníci začali zvelebovat zpustlá zákoutí metropole. Sami podle svých slov chtějí ukázat, že dokážou být ve svých letech prospěšní okolí. Kromě užitku se navíc věnují činnostem, které je baví – kupříkladu dnes začali se zahradničením. Projekt Senioři pro Prahu realizuje obecně prospěšná společnost Elpida. Akce se dočkala také podpory magistrátu.

Kolem 9:00 se sešli důchodci na pražské Pankráci, aby začali se zvelebováním tamních květináčů. „Chceme, abychom to okolí tady měli trochu slušné a hezké a aby se to udržovalo, a tak jsme tady na takové brigádě,“ uvedla Věra Vítková. Projekt Senioři pro Prahu hodlá více zapojit starší lidi do běžného života. Jako zahradnický tým by měli vracet krásu pražským místům, která jsou omšelá a potřebují údržbu.

Organizátoři do budoucna počítají s účastí jednotlivých městských částí. Ty by posléze spolupracovaly s neziskovými organizacemi. „Věříme, že se na nás obrátí buď firmy, které potřebují kultivovat prostor buď uvnitř, nebo před svými budovami, nebo vlastníci domů, zaplatí si materiál a my přijedeme se seniory a uděláme takovou brigádu,“ dodala jedna z organizátorek. Prospěšné akce na pražské Pankráci se nakonec zúčastnilo 15 lidí. Společně potom upravili šedesát okrasných květináčů.

Reporáž Markéty Černé (zdroj: ČT24)