Rada Prahy 11 vrátila Belaníkovi kompetence

Praha - Rada Prahy 11 na posledním jednání vrátila místostarostovi Josefu Belaníkovi (ČSSD) jeho kompetence. Změnila tak své srpnové rozhodnutí, kdy o odejmutí jeho pravomocí požádala ČSSD. Podle starosty Prahy 11 Dalibora Mlejnského (ODS) byly kompetence Belaníkovi vráceny opět na žádost sociální demokracie. Nadále pokračuje vnitrostranický spor ČSSD, kdy se proti sobě postavili místostarostové Belaník a Oleg Rybnikář.

Spor vznikl v červenci kvůli privatizaci obecních bytů. Rybnikář tehdy obvinil Belaníka ze špatné práce, kvůli které zbrzdil průběh privatizace, a Belaník následně podal na Rybnikáře trestní oznámení za údajné nabídnutí úplatku v souvislosti s přípravou výběrového řízení na práce související s privatizací. Údajně Rybnikář Belaníkovi i vyhrožoval, že pokud úplatek nepřijme, bude ve funkci nahrazen.

Belaníkovi kolegové, radní za ČSSD, na začátku srpna sepsali pracovní hodnocení, ve kterém jej tvrdě kritizovali za neschopnost i za negativní charakterové vlastnosti. Většina sociálnědemokratických zastupitelů se však za Belaníka postavila, část z nich vystoupila ze zastupitelského klubu a založila nový. Požádali také o revokaci usnesení, kterým byly kompetence Belaníkovi původně odejmuty.     

Spor komplikuje těsná většina, kterou v zastupitelstvu současná koalice má. Pro svou existenci totiž potřebuje hlas každého koaličního zastupitele. Situací se podle Mlejnského bude rada opět zabývat ve středu. Sociální demokracie do té doby dostala čas, aby své spory vyřešila. Pokud by se její zástupci rozhodli pro personální změny, mohly by nastat na pondělním jednání zastupitelstva. „Chceme se dohodnout, nechceme válčit,“ řekl Belaník. Konečné uklidnění situace si slibuje od oblastní konference ČSSD, která se sejde v polovině října.