Přeloučský skatepark zanikne

Přelouč – Po deseti letech přijde přeloučská mládež o skatepark. Radnice rozhodla o jeho zrušení, lidé žijící v okolí si totiž stěžovali na hluk. Zprvu připadala v úvahu také stavba protihlukové stěny, nakonec ale hřiště, které město postavilo před deseti lety, zanikne. Vyznavači skateboardingu zřejmě zůstanou bez zázemí, náhradní plochu radnice nemá.

Konec skateparku bude rychlý a rázný. Děti o něj přijdou během několika dnů, protože rušily klid lidí žijících v okolí. „Kdo to nepoznal, vůbec si neuvědomí, že to strašně ruší,“ shrnul své zážitky přeloučský obyvatel Jan Exner. Stížnosti podpořila také zpráva krajských hygieniků, kteří změřili, že skatepark překračuje hlukové limity.

Stavbu protihlukové stěny radnice zavrhla, protože by nejspíš nesplnila svůj účel. „Hned naproti je protihluková stěna od železniční trati, takže by se to pravděpodobně odráželo,“ vysvětlil místostarosta Ivan Moravec. Navíc by stavba stěny byla drahá.

Zda bude možné se skateboardem v Přelouči opět někam vyrazit, zatím není jisté. Radnice slibuje, že nový park postaví, zatím ale ani neví kde. Náhradní skatepark tak mohou Přeloučtí očekávat až za několik let.

Zrušení skateparku vyvolalo také nečekané napětí na přeloučské radnici. Někteří zastupitelé tvrdí, že vedení radnice s nimi o rušení současného skateparku nejednalo, pouze oznámilo rozhodnutí radních. „Byli jsme o tom informováni jako o hotové věci. Není to řešení, protože skatepark byl využívaný,“ zdůraznila zastupitelka Zdeňka Kumštýřová.

Přes stížnosti opozice je zánik skateparku neodvratný. V průběhu týdne by ho měla rozebrat specializovaná firma.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)