Speciální budovu experti podpálili

Veselí nad Lužnicí (Táborsko) – Velký požár založili dnes ve Veselí nad Lužnicí pracovníci ČVUT spolu s dalšími experty na konstrukce. Ověřovali tak možnosti experimentální administrativní budovy, která má právě ohni co nejlépe odolávat. Experimentální požár trval déle než hodinu, teplota v objektu přesáhla tisíc stupňů Celsia. Ačkoli požár budovu vážně poškodil, stavební experti byli s pokusem spokojeni.

Experimentální budova ve středisku požární firmy Pavus ve Veselí nad Lužnicí hořela už hodinu, když přišla rozhodující zkouška. S praštěním praskl jeden ze železných sloupů, které stavbu nesly. Vzápětí se ukázalo, že se přesto nezhroutil strop. Přes znatelné poškození zůstala budova po ničivém požáru stát. Tvůrci experimentu v to doufali, ale jisti si být nemohli. „Odolnost jednotlivých materiálů, z nichž je budova postavena, zkoušíme v laboratoři. Ale konstrukce jako celek se potom při požáru chová jinak a to sledujeme při tomto experimentu,“ uvedl František Wald z katedry ocelových a dřevěných konstrukcí Fakulty stavební ČVUT.

Co vlastně pokus ukázal, ale zatím není zcela zřejmé. Všechny výsledky budou k dispozici až za dlouho. „Práce na vyhodnocování poznatků o odolnosti konstrukce nám budou trvat ještě minimálně rok,“ upřesnil František Wald. Kromě konstruktérů využijí výsledky také hasiči. „Musíme vědět čas, kdy zkolabuje konstrukce, kdy se poruší celistvost požární zdi, aby nedošlo k destrukci a zavalení hasičů,“ vysvětlil ředitel odboru prevence Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Rudolf Kaiser.

Podobné zkoušky odolnosti stavebních konstrukcí probíhají ve větší míře v posledních deseti letech. Pro inženýry byl milníkem pád budov v New Yorku po teroristických útocích v roce 2001. Nepříjemným překvapením bylo podle Františka Walda především zhroucení budovy WTC7 poté, co ji zasáhly trosky zničených Dvojčat. „Po 11. září byl problém celistvosti a celkového chování při mimořádné události – při výbuchu, při požáru – výrazně akcentován,“ poznamenal expert ČVUT.

Přesto probíhají podobné experimentální požáry vzhledem k jejich náročnosti v celém světě nanejvýš jednou za rok. Jihočeský pokus proto sledovaly kromě místních inženýrů a hasičů také stovky hostů z mnoha zemí.

Hasiči testovali odolnost budov (zdroj: ČT24)