Soud v České Lípě řeší žaloby na deregulaci nájemného

Česká Lípa – První žaloby na deregulaci nájemného začal řešit českolipský soud. Jedná se hlavně o obyvatele sídliště Sever, kteří se s majitelem bytů, firmou CPI, nedohodli na výši nájemného. Lidem vadí, že by měli platit podstatně více za byty, které nejsou opravené. Vlastník bytů zas říká, že s opravami už začal.

105 korun za metr čtverečný, tedy více než dvojnásobek ceny, kterou platili nájemníci doteď, požaduje majitel bytů na sídlišti Sever, firma CPI, po těch, kteří se hned nedomluvili na deregulovaném nájemném. Ti, co na podmínky vlastníka přistoupili hned, platí zhruba polovinu.

Marie Nedvědová ze Sdružení na ochranu nájemníků Česká Lípa označila takové jednání, které je prý v rozporu se zákonem, za vydírání. S tím souhlasí také Monika Rejnartová z občanského sdružení Za klidný Sever. Podobný postup odmítla i soudkyně. Výši nájemného ale určí až poté, co se do bytů osobně podívá. Soud se dvěma nájemníky, které firma CPI žaluje, tak bude pokračovat v listopadu.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Většina z 1500 nájemníků sídliště Sever na podmínky vlastníka přistoupila. Nájemné se jim bude postupně zvyšovat do roku 2013. Sídliště před dvěma roky navštívil ombudsman. Město se tehdy obávalo, že tu vzniká romské ghetto. Od té doby se situace lepší, jak potvrdila Monika Rejnartová.

„Plánujeme nejen výměny plastových oken, ale i řadu dalších oprav, například vnitřních společných prostorů,“ sdělila mluvčí CPI Group Michaela Winklerová. Do paneláků se na sídlišti Sever neinvestovalo 35 let. Letos tu chce firma CPI provést opravy za 60 milionů korun.