V Praze poteče o víkendu víno proudem

Praha – Milovníky vína čeká nabitý víkend. Už jenom v Praze se bude konat pět různých akcí. Ta největší z nich ovládne Vinohrady. Vinobraním ale ožije i Mělník nebo Bzenec na Hodonínsku. Na pražském náměstí Míru se představí tradiční česká řemesla. Tržištěm návštěvníky provede přímo bůh vína Bakchus a o zábavu se postarají třeba satyrové na chůdách a kejklíř.

V sobotu se veselí přesune do Grébovky, letošní sklizeň tam vypadá slibně. „Oproti loňskému roku předpokládáme úrodu více než dvojnásobnou. Připravili jsme více než dva tisíce litrů burčáku,“ podotkl vinař Antonín Tureček. Vína z deseti rodinných vinařství z Moravy budou moci ochutnat lidé, kteří zavítají na náměstí Jiřího z Poděbrad. U každého stánku bude stát osobně majitel vinařství nebo sommeliér.

O víkendu ovládne Prahu vinobraní (zdroj: ČT24)

„Chceme dát prostor malým producentům vína a lidem možnost ochutnat jejich produkci, která není v Praze běžně k dostání,“ řekl zástupce starosty pro kulturu Pavel Sladkovský. Na moravský burčák, čerstvou hroznovou šťávu přímo z historického lisu a cimbálovou muziku lákají slavnosti vína na Pražském hradě. Teprve podruhé v historii se otevřou jindy nepřístupné produkční zahrady. Loni je navštívilo sedmnáct tisíc lidí. Vinobraní ovládne taky Bzenec na Hodonínsku. Tradice pochází už z dob první republiky.