Škody na autech Ředitelství silnic a dálnic proplácí

Srlín (Písecko) – Loni to byl necelý milion korun, letos zatím o něco méně – tolik vyplatilo Ředitelství silnic a dálnic řidičům, kteří si na rozbitých jihočeských silnicích poškodili auta. Se žádostí o náhradu škody letos uspělo na jihu Čech deset lidí, loni jich bylo dvanáct.

Na opravu silnice I. třídy u Srlína na Písecku čekali řidiči řadu let. Martina Fialová z Benešova z ní však radost nemá. I když stavbou projížděla krokem, ve dvou třetinách souměrně vyfrézované vozovky najela do osamocené díry a zničila si kolo. „Do očí svítilo sluníčko, bohužel jsem ji neviděla,“ uvedla Martina Fialová. Škodu hned na místě odhadovala na 30 tisíc korun. „Je to nízkoprofilový elektron. Myslím, že bude stát hodně,“ dodala řidička poškozeného auta. Nejprve volala na Ředitelství silnic a dálnic v Praze. Dozvěděla se, že má škodu uplatňovat ve firmě COLAS CZ, která silnici opravovala. Zkusila to tedy tam. „Volala jsem panu Holému. Byl velmi nepříjemný, dokonce se mi vysmíval. Vůbec se mnou nechtěli komunikovat,“ pokračuje paní Fialová.

Reportáž Antonína Šimůnka a Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Kam a v jaké formě má žádost podat a jaké doklady k ní má přiložit se nedozvěděla. Když stejný dotaz oběma firmám položila Česká televize, byl výsledek jiný. „Paní by se měla obrátit na ŘSD a my jí řekneme, jaké doklady budeme potřebovat tak, aby škodná událost byla vyřízena,“ ujistil mluvčí ŘSD ČR České Budějovice Josef Pešl a právní zástupkyně společnosti COLAS CZ Eva Blažková doplnila: „V případě, že v souvislosti s realizací stavby dojde k poškození majetku třetích osob, může poškozený svůj nárok uplatnit písemně na podatelně společnosti, případně se obrátit na kteréhokoli pracovníka společnosti nebo příslušný stavební provoz.“

Martina Fialová se už málem nechala odradit, teď ale žádost určitě podá, přestože neví, jak dopadne. Ještě ji totiž čeká ta nejsložitější část: dokazování, kdo je za poškození kola během opravy silnice skutečně zodpovědný.