Pardubické letiště se na tři týdny uzavřelo

Pardubice - Všem linkovým i charterovým spojům se dnes uzavřelo mezinárodní letiště v Pardubicích. Ranvej zůstane mimo provoz tři týdny. Na místě panuje čilý stavební ruch - stavbaři upravují přistávací dráhu pro velká dopravní letadla.

Je to poprvé od roku 1995, kdy pardubické letiště nebude přijímat civilní letadla, postupně se přeruší provoz také na vojenské části letiště. Těžké stavební stroje budou na modernizaci ranvejí pracovat téměř tři týdny. „Ovlivňuje nás počasí. Zejména betonářské práce se dají dělat, jen když nehrozí nebezpečí mrazu,“ uvedl stavbyvedoucí Petr Nožka. Práce na přistávací dráze jsou součástí celkové rekonstrukce letiště, který by měla stát 200 milionů korun.

Zastavil se i provoz na trase Pardubice–Moskva. Všechny linky teď odbavuje pražské ruzyňské letiště. V Pardubicích museli stavbaři dočasně uzavřít část 2,5 km dlouhé dráhy, pracují totiž přímo v takzvané bezpečnostní zóně. „Ve vzdálenosti 150 od vzletové dráhy nesmí být žádná překářka, stroj nebo jáma,“ vysvětlil ředitel letiště Jan Andrlík. Dodal, že zastavení provozu je pro letiště ekonomicky velmi nepříznivé, proto se všechny práce v bezpečnostní zóně stlačily do dvaceti dnů, aby ztráty byly co nejmenší.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Třicátého září se letiště uzavře úplně, tedy i pro armádní stíhací letouny a také vrtulníky, na kterých NATO provádí výcvik afghánských pilotů, jak potvrdil Tomáš Hurtík ze Správy vojneského letiště Pardubice.

Civilní i vojenský provoz se na pardubické letiště vrátí 10. října.