„Kulaťák“ obsadil chemický jarmark

Praha – Co všechno umí chemie, si mohli zájemci prohlédnout na dejvickém Vítězném náměstí. Konal se tu chemický jarmark, akce u příležitosti Mezinárodního roku chemie, který na rok 2011 vyhlásilo UNESCO. Pětatřicet expozic připravily hlavně školy a vědecké instituce. Mimo jiné jim jde o to, přilákat středoškoláky ke studiu přírodních věd.

Filmové výbuchy, kouzelnické triky, pokusy s fluorescencí či magnetickou rezonancí, to vše bylo k vidění na chemickém jarmarku. Prostor před Vysokou školou chemicko-technologickou se proměnil v naučný veletrh představující chemii z nejrůznějších pohledů - i těch zábavných. Byl součástí akcí, které mají nadchnout mladé pro studium přírodovědných oborů. Do těch se studentům v posledních letech moc nechce. „Hloubková studie prokázala, že středoškoláci nemají zájem studovat obory, jako je matematika, fyzika, chemie či biologie,“ potvrdila organizátorka akce z projektu Česká hlava Iva Sladká.

Třeba expozice Jak hořet a nezapálit se představila různé podoby ohně – například pěnu, která shoří přímo na lidské kůži a nepálí díky olejovým bublinám. „S vodou a jarem si připravíme směs, tu pak napěníme pomocí propanbutanové lahve a zapálíme,“ vysvětlil jeden ze spoluautorů expozice Jakub Brož.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Odborníci z akademie věd nebo studenti vysokých škol představili i technologické principy nebo imitace přírodních pochodů. Svoji prezentaci tu měli i kriminalisté, hasiči nebo liberečtí vojenští chemici. Ti předvedli laboratoř, která by mohla být nasazena při jaderné havárii.

Podobné akce popularizující přírodovědné obory chystají organizátoři na příští rok třeba do Plzně nebo některých moravských měst.