Pražané zažili město jinak - na kole

Praha - V rámci Evropského týdne mobility dnes Prahou projedlo přibližně pět tisíc cyklistů. Velká podzimní cyklojízda, jak byla akce nazvána, začala ve 13:00 na náměstí Míru na Vinohradech a skončila na Letné. Cyklisté se tak mohli projet například po pražské magistrále nebo Těšnovským tunelem bez obav z hustého provozu. Akce proběhla bez jakéhokoli incidentu.

Projížďka metropolí na kole byla podle organizátorů vrcholem letošního šestého ročníku festivalu s názvem Zažít město jinak, který razí motto „méně aut a více života do ulic“. Pouliční festival se konal ve více než deseti částech Prahy, například na Palmovce, v Letňanech či Troji. Hlavní zóna však byla na Vinohradech.

Pro návštěvníky bylo připraveno více než dvě stovky aktivit, zejména koncertů, výstav a představení. Mohli se také občerstvit různými specialitami ve stáncích či kavárnách. K vidění byl i prototyp lavičky sloužící zároveň jako stojan na kolo.

Vyjížďku na kole od budovy ministerstva dopravy na Vinohrady dnes absolvoval i ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). „Praha se mi z kola líbila, protože byla úplně jiná, než když člověk jede na zadním sedadle auta,“ řekl po projížďce ministr. Přiznal však, že by si v určitých místech jen těžko dokázal představit jízdu na kole v době dopravní špičky.

Praha by se podle Jana Krčmáře z kontaktní kanceláře města Vídně Compress v tomto ohledu mohla inspirovat například v Rakousku. Vídeňská radnice se podle něj už před lety zavázala ke snížení počtu aut ve městě, což se projevilo tím, že Vídeňané používají auto jen na 31 procent svých cest. „Veškerá dopravní rozhodnutí směřují k cílené podpoře alternativní dopravy. Ať už se jedná o výstavbu cyklostezek, odstranění bariér ve veřejné dopravě anebo finanční podporu elektrických kol,“ uvedl Krčmář. I díky tomu je Vídeň už několik let hodnocena jako jedno z nejlepších měst pro život. 

Reportáž Terezy Kručinské a Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

O blešák na náměstí Míru byl velký zájem 

Snad nejzajímavější, soudě alespoň podle zájmu nejen Pražanů a Čechů, ale i cizinců hovořících nejrůznějšími jazyky, byl bleší trh před chrámem svaté Ludmily na náměstí Míru. Bylo tam možné koupit doslova cokoliv: šperky, nádobí, skleněné nápojové soupravy, starožitnosti, obrazy, staré mince a bankovky, knihy, oblečení, obuv, hračky, ale například i loutky postav ze slavné opery Prodaná nevěsta. Prodaly se už během prvních desítek minut.

Sortiment některých prodejců, vyložený na plachtách rozprostřených na dlažbě náměstí, připomínal starou veteš; ale co je pro někoho starým nepotřebným krámem, je pro jiného klenotem a zdrojem potěšení. Kupovali staří i mladí, Češi i cizinci. Ostatní procházeli kolem vyloženého zboží a prostě ho jen obdivovali.