Veterináři očkovali psy chudých, chtěli zastavit vzteklinu

Liberec – Veterináři v Liberci očkovali psy bezdomovců a dalších lidí, kteří na odbornou péči o zvířata nemají peníze. Psi dostali vakcínu, aby nešířili nebezpečné nemoci, proti kterým jsou psi – a tím i jejich páni – obvykle chráněni. Termín očkování nebyl náhodný, obecně prospěšná společnost Veterináři bez hranic ho uspořádala ke světovému dni boje proti vzteklině.

Očkovat zvířata nemajetných lidí se vydali dobrovolníci s řádným doprovodem – strážníky a sociálními pracovníky. Navštívili stany a kůlny, psům, kteří v nich žijí, vpravili do těla vakcínu proti vzteklině a potom i tabletky na odčervení. Nešlo jenom o zdraví samotných zvířat, ale především jejich majitelů, kteří mohou nebezpečné psí nemoci také chytit. „Paraziti a vzteklina jsou potenciální rizika přenosu na člověka. Česká republika je v současné době prostá vztekliny a je to díky tomu, že je prevence propracovaná a dodržovaná a nemělo by se polevovat,“ podotkl veterinář a ředitel liberecké zoologické zahrady David Nejedlo.

Ochránce veterináři nakonec nepotřebovali, bezdomovci je rádi viděli. „To jsem ještě nezažila – zadarmo. Tak jsem ráda,“ sdělila bezdomovkyně, která se představila jako Vlasta Radiová. Jinak než zadarmo – resp. na cizí náklady – to přitom nejde. „Nemají dost prostředků ani sami pro sebe, pro nákup potravin. Nemůžeme předpokládat, že by měli pro pejsky,“ ozřejmil situaci bezdomovců a jejich psů vedoucí libereckého denního centra Naděje Radek Hanzl.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

V Liberci žije odhadem několik desítek bezdomovců. Mnoho psů mají také lidi v ubytovnách. Většina zvířat podle zjištění veterinářů očkována nebyla vůbec nebo velmi dávno. „V ubytovnách je větší počet lidí, jsou společně s pejsky v domácnosti, takže je očkování potřeba,“ zdůraznil strážník Jiří Javorský.

Nezisková organizace Veterináři bez hranic působí hlavně v africké Keni, očkování psů bezdomovců a chudých u nás připravila letos podruhé. Z Liberce se přesunou do dalších měst – ve středu navštíví chudé obyvatele Brna a Ústí nad Labem.