Zamítli kontroverzní stavby, přišli o práci. Náhodou?

Vimperk – Správa Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava zeštíhlí. Ředitel Jan Stráský se rozhodl propouštět, odejdou i pracovníci úseku státní správy, kteří nedávno zamítli dodatečná povolení pro černé stavby v Prášilech, Filipově Huti a Horské Kvildě. Jejich majitelé tak mají šanci, že nebudou muset bourat. Podali totiž žádosti znovu. Podle vedení správy ale propouštění rozhodně nemělo být návodem pro úředníky, kteří se novými žádostmi budou zabývat.

Tvůrci rodinného domu ve Filipově Huti, ekofarmy na Horské Kvildě i Relaxačního centra v Prášilech se při stavbě výrazně odchýlili od projektů. Budovy tak mají vzhled, který podle ochranářů narušuje krajinný ráz. Například prášilská stavba je oproti projektu dvojnásobně velká. Majitelům hrozí, že budou muset nepovolené přístavky zase zbourat. „Je třeba provést stavební úpravy, které sníží výšku jejich hřebene, případně zmenší jejich objem,“ shrnula požadavky správy národního parku propuštěná referentka pro stavební činnost Eliška Priharová.

Majitelům problematických staveb se ale do bourání nechce a žádosti podali ještě jednou. Správa je musí vyřídit co nejdříve. „V jednom případě se musíme vyjádřit už v následujících dnech, ve druhém případě to je v řádu týdnů. Jeden žadatel vzal svoji žádost zpět,“ upřesnil mluvčí národního parku Pavel Pechoušek.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Eliška Priharová a její kolegové, kteří zamítli žádosti o schválení úprav, ale nová stanoviska zpracovávat nebudou, po negativním vyjádření se dočkali vyhazovu. Podle ředitele šumavské správy Jana Stráského propouštění s hodnocením staveb nesouvisí. „Neuvědomovali jsme si tyto souvislosti,“ uvedl Stráský. Pracovní místa byla podle něj zrušena z úsporných důvodů. Vedení správy však bude šetřit tak, že vyhození úředníci budou mít během dvouměsíční výpovědní lhůty plně hrazené volno. „Možnost být dva měsíce placen je vázána na to, aby si mohli hledat novou práci,“ vysvětlil ředitel své rozhodnutí.

Jan Stráský očekává, že úředníci, kteří se nyní budou problematickými stavbami zabývat, zhodnotí žádosti objektivně. Co konkrétně to znamená, ale správa parku nechce předjímat.