Podolské záření vyvolala lékařská radiová tuba

Praha – Záhada podolského hřiště je nejspíš vyřešena. Tajemný váleček vyzařující radioaktivitu, který na dětském hřišti v Praze 4 vykopala specializovaná firma, je podle všeho stará radiová tuba, která se používala v lékařství. Odborníci z Ústavu jaderného výzkumu v Řeži budou předmět zkoumat ještě příští týden, aby nabyli stoprocentní jistotu. Státní úřad pro jadernou bezpečnost zatím zopakoval, že předmět, který se skrýval pod dětským hřištěm, nepředstavuje nejmenší nebezpečí – i kdyby na děti zářil několik let, nedostaly by více radioaktivity než například při jednom CT vyšetření. Na úřad se přesto během dne obrátilo patnáct rodičů s obavami o zdraví svých dětí.

Radiová tuba, kterou patrně je nalezený zářič, se používala v polovině minulého století při radioterapii, kdy byla zaváděna do tělních tekutin. Podle místopředsedkyně úřadu pro jadernou bezpečnost Karly Petrové ale není výsledek výzkumu stoprocentní. Pamětníci totiž uvedli, že by radiová tuba měla vypadat jinak. O tubu by však mohlo jít i proto, že se její použití v minulosti řádně neevidovalo. „V minulosti se jich již několik našlo,“ poznamenala Karla Petrová.

Radioaktivní látka byla uzavřena v kovovém válečku dlouhém asi dva centimetry. Ačkoli prosvítala, místo, kde byla ukryta, není podle odborníků kontaminováno. Dětské hřiště, kde se ve čtvrtek kopalo, už je proto v provozu.

Objev zářiče vyvolal intenzivní reakci lidí žijících v okolí. Stalo se také přesto, že Státní úřad pro jadernou bezpečnost upozornil, že podolská radiace nebyla ani v nejmenším nebezpečná – na místě odborníci naměřili 226 radů. Laboratoř v Řeži poté zjistila, že dávkový příkon kontaktně přímo na válečku je asi 150 milisievertů za hodinu (podobná dávka jako zhruba z dvou tisíc banánů). I několikaleté stálé vystavení zářiči by tak zanechalo na člověku menší následky než jediné CT vyšetření. Protože se ale na státní úřad obrátilo patnáct rodičů, kteří se báli o zdraví svých dětí, uspořádají odborníci na radioaktivitu v příštím týdnu setkání, kde situaci proberou.

Na dětském hřišti v Praze byl radioaktivní materiál.
Zdroj: ČT24

Radnice Prahy 4 také rodičům nabízí konzultace v Thomayerově nemocnici, kde v případě potřeby děti vyšetří. Zatím dorazila jedna matka s dítětem. „Dožadovala se konkrétního lékařského vyšetření, které by bylo specifické pro tu radiaci,“ upřesnila Hana Podškubková, lékařka ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Dítě se údajně rádo pohybovalo přímo v místě, kde byl radioaktivní váleček ukryt.

Obrátit se mohou na telefonní číslo 261 083 396, informoval mluvčí Prahy 4 Michal Sochor. Radnice rovněž nechá zkontrolovat všechna dětská hřiště v Praze 4, zda také pod nimi nejsou radioaktivní zářiče.

Místo se zvýšenou radiací objevil ve středu večer náhodně Pavel Bykov, jeden z rodičů, kteří na hřiště vodí své děti. Neobvyklé hodnoty mu ukázaly jeho multifunkční hodinky. Po ověření hodnot zavolal na krizovou linku. „Krátce před 20:00 zavolal na okresní středisko muž, který říkal, že v ulici Lopatecká v okolí Sinkulovy na Praze 4 je zvýšená radiace, že mu to ukázaly jeho hodinky,“ uvedla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)