Nejlepší mladý astronom na světě je z Tábora

Tábor – Student táborského gymnázia Stanislav Fořt začal před čtyřmi lety pozorovat hvězdy a nyní je aktuálně nejlepším mladým astronomem a astrofyzikem na světě. Po nocích vzhlíží ke hvězdám, nohama však stojí pevně na zemi. Svoje nadání nehodlá promarnit a chystá se do zahraničí.

Je mu osmnáct, na jaře ho čeká maturita a na první podhled se od svých spolužáků vůbec neliší. „Nedává najevo, že toho umí mnohem víc než ostatní,“ potvrdila třídní učitelka Dana Daňková. Nejdříve vyhrál na mezinárodní olympiádě v astronomii a astrofyzice třetí místo. Podruhé byl stříbrný, další rok ještě o stupeň lepší a teď se stal v Polsku absolutním vítězem. Konkurence byla obrovská. „Například z Číny jezdí pět studentů stejně jako z České republiky. Přitom v Číně je 130krát větší populace než v ČR,“ poukázal absolutní vítěz Mezinárodní olympiády v astronomii a astrofyzice Stanislav Fořt a ředitel Gymnázia Pierra de Coubertina Tábor Miroslav Vácha doplnil: „To, čeho dosáhl, je výsledek jeho vlastního samostudia a jeho vlastní píle.“ Ani Dana Daňková chválou nešetří: „Jsem šťastná, že jsem se takového studenta dožila. Učím už 37 let a Standa je opravdu superstudent.“

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Po maturitě se chystá na univerzitu do zahraničí, díky svým mezinárodním úspěchům už dostal stipendium: „Profesně bych se rád věnoval teoretické fyzice a aplikované matematice,“ uvedl Stanislav Fořt a učitelka Daňková dodala: „Ze srdce mu přeji, aby ty úspěchy přišly, včetně Nobelovy ceny.“ Do Ameriky, kde možná bude studovat, se za odměnu podívá už příští týden. Čeká ho stáž v Las Vegas. Hvězdy tam ale pozorovat nebude, je jediným studentem na světě, který se zúčastní Světového kosmického týdne. „V Americe mě čeká parabolický let, při kterém můžete zažít stav beztíže,“ vysvětlil vítěz mezinárodní olympiády.

I když vzhlíží ke hvězdám, nohama stojí pevně na zemi. Pozorování noční oblohy mu totiž pokaždé připomíná, jak je v kontextu celého vesmíru zanedbatelný a malý.