Budějovice rozděluje budoucí podoba spolkového domu

České Budějovice - Město hledá využití někdejšího německého spolkového domu. Padly spekulace, že ho město chce prodat, aby mohlo spolufinancovat evropské projekty. Radní potvrdili, že dům si město ponechá a má v úmyslu ho rekonstruovat. Radnice představila dva projekty. Ty ale rozdělily obyvatele do několika táborů. Proti zásadním úpravám jsou památkáři, pro jsou místní umělci.

V dnešním spolkovém domě Slavie je rockový klub, restaurace, klubovny a velký sál. Komplex chátrá, radnice klíčové opravy více než pět let odkládá. „Dnešní stav je stavem jakési agonie,“ vyjádřil se primátor Juraj Thoma. To chce město změnit. „Město se rozhodlo, že si chce Dům kultury Slavie nechat ve svém vlastnictví a chce ho nějakým způsobem provozovat,“ řekla k tomu náměstkyně primátora Ivana Popelová.

Na radničních stolech se objevily dva projekty. V prvním z nich tým mladých architektů navrhuje přístavbu východního křídla. Vedle reprezentačního sálu počítá s klubovou scénou i zkušebnami. „Měl by to být variabilní a multifunkční prostor, který by bylo možné použít na více způsobů,“ popsal první návrh architekt Vítězslav Danda.

Ve druhém projektu chtěli architekti z objektu udělat kulturní centrum 21. století se sedmi samostatnými vchody. Uvnitř plánují kluby i restauraci, velký sál bude součástí horního patra. Památkáři teprve budou projekty detailně zkoumat. Už teď ale naznačili, že mají výhrady k radikálním zásahům do architektury v městské památkové rezervaci.

Naopak zásadní proměnu Slavie požadují místní umělci. Například kurátor Galerie současného umění Michal Škoda. „Budějovice potřebují konečně nějakou slušnou a progresivní, moderní architekturu, to je jednoznačné,“ myslí si. Spolkový dům stojí na břehu Malše od roku 1871. Za války se stal centrem německého nacionalismu, později v něm sídlil sekretariát KSČ, objekt sloužil i československé armádě. Zastupitelé mají na rozhodnutí co s domem zhruba rok.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)