Teplo v Jablonci podraží, lidé zaplatí 730 korun za gigajoul

Jablonec nad Nisou – Od listopadu zaplatí lidé v Jablonci za teplo víc. Jablonecká teplárenská a realitní společnost plánuje zvýšit ceny o šest procent na 730 korun za gigajoul. Zvýšení ceny je dáno rostoucí cenou plynu, která je v Jablonci hlavním palivem, uvádí firma v průvodním dopise. Nepůjde ale o poslední zvýšení cen, od prvního ledna 2012 zdraží gigajoul o dalších 30 korun kvůli zvýšení sazby DPH.

Kvůli vysokým cenám tepla sílí v posledních letech v Jablonci tlak na odpojování od centrálního vytápění, což zvyšuje ceny pro odběratele, kteří zůstávají napojeni. Jablonecká teplárenská a realitní se mimo jiné od začátku letošního roku soudí s konkurenčními společnostmi Abastor a Abastor Heating Solutions, které dodaly a provozují zařízení na výrobu tepla pro 14 domů s celkem 564 byty, například ve Vysoké, Pasecké a Skelné ulici. Podle JTR ale domácnostem teplo dodávají bez stavebního povolení a kolaudačního souhlasu, soud zatím ještě neskončil. Výstavba dalších kotelen se přitom ve městě připravuje. 

Jablonecká teplárenská a realitní je od roku 2001 součástí skupiny MVV, která vlastní majoritní balík akcií 65,78 procenta, zbylý podíl patří městu Jablonec. JTR zásobuje teplem zhruba 10 400 jabloneckých domácností a několik desítek podniků, obchodů a veřejných budov. Do modernizace a oprav zdrojů i rozvodných sítí investovala od roku 2002 přes 200 milionů korun.