Dětský muzikál pomáhá v boji proti šikaně

České Budějovice – Mezinárodní pedagogický a umělecký projekt nazvaný Silní bez násilí má pomoci omezit agresivitu a šikanu mezi dětmi ve školách. V Česku byl jeho výsledek k vidění nejprve v Českých Budějovicích – byl to výsledek nad jiné viditelný a slyšitelný. Vrcholem půlročního působení je muzikálové představení, které pod vedením svých učitelů a skupiny profesionálních umělců společně připravují žáci. Nikoli náhodou zamířili tvůrci projektu do jedné z nejproblémovějších budějovických škol.

Při workshopech zaměřených proti násilí spolupracovaly děti napříč třídami a také napříč několika předměty. Děti se tak měly naučit vycházet s lidmi odlišného věku i z jiných sociálních skupin. Projekt probíhá v každé vybrané škole půl roku. Klíčový je závěrečný týden, kdy mezi žáky působí dvě desítky umělců. „Nejdříve spolupracujeme s učiteli, kteří zapojují témata muzikálu Streetlight do vyučování,“ uvedla manažerka projektu Marie Kotková.

Žáci ovšem celé představení produkují sami – malují kulisy, osvětlují scénu, moderují, tančí, zpívají. Vedení školy je výsledky, které projekt měl, nadšeno. „Jsme škola, kde jsou sociálně slabé děti, romské děti a samozřejmě i chytřejší děti. Moc nám to neklapalo dohromady. Díky tomuto projektu se děti stmelily,“ přiblížila učitelka základní školy Máj I Petra Syslová.

Projekt vznikl v 90. letech v Německu po žhářském útoku pravicových extremistů, při kterém zemřelo pět lidí. Muzikál vypráví příběh Afroameričana žijícího v Chicagu, který zemřel pro víru v soužití kultur. V Českých Budějovicích se na něj přišlo podívat na čtyři tisíce lidí. Tím ale práce na škole nekončí, učitelé se budou snažit udržet to, co dosavadní práce přinesla.

Muzikál Streetlight nyní začnou připravovat děti v Plzni. Během příštích dvou let ho uvidí lidé ještě v pěti dalších českých městech.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)