Orient Express dnes vyjel z Prahy, míří přes Paříž až do Londýna

Praha - Slavný vlak Orient Express dostal po dvou dnech na pražském Smíchovském nádraží zelenou. Vlak, který měří skoro půl kilometru, má vlastní bar, tři restaurace a francouzského šéfkuchaře, odjel z Prahy po druhé hodině odpoledne. Pokračuje v cestě přes Paříž až do Londýna.

Všudypřítomný luxus, zajímavá historie i nevšední zážitek na celý život. Tak mluví cestující o výletu Orient Expressem. „Vagóny jsou originální, jsou z 20. a 30 let minulého století, jsou tam gobelíny, je tam křišťál, je to nádherný hotel na kolejích,“ uvádí zástupkyně Orient Expressu v ČR Kateřina Šrubařová.

Většina cestujících je ze zahraničí, převládají Angličani a Francouzi. I když v poslední době přibývá i Čechů. Dnes vyrazili čtyři, mezi nimi i poslanec Vít Bárta s manželkou. „60 procent klientů dostane tuto cestu jako dárek, ať už je to svatební cesta, nebo výročí,“ říká Šrubařová.

Poprvé vyjel Orient Express z Paříže v roce 1883 a jako pravidelná linka do Istanbulu jezdil až do roku 1977, kdy ho nahradila letadla. Vlak se do Česka vrátí už za tři týdny.