Exekuční nárok Diag Human ohrožuje české obrazy v Rakousku

Praha - Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo české instituce, aby neuzavíraly dohody se společností Diag Human o možnosti vyloučit některá umělecká díla z exekučních nároků firmy. Podle vyjádření úřadu na webu není jasné, na jakém právním základě by společnost mohla zaručit bezpečné zapůjčení děl do ciziny.

Diag Human, která se s Českou republikou po léta soudí o několikamiliardové odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou, umožnila Městskému muzeu a galerii Polička na Svitavsku bez rizika exekuce zapůjčit jedenáct cenných obrazů na jarní výstavu do rakouského Salcburku. Právní zástupce firmy Jan Kalvoda uvedl, že firma je připravena zaručit se stejným způsobem i dalším českým galeriím a muzeím.

„Ministerstvo zdravotnictví nepovažuje prohlášení Diag Human o případném vyloučení nově zapůjčených děl do zahraničí z exekučních nároků za důvěryhodné a varuje, že i nadále trvá riziko nestandardních postupů,“ uvedl úřad. Dodal, že v Rakousku stále trvá exekuční řízení.

Vídeňský soud totiž letos na jaře nepravomocně uznal rozhodčí nález z roku 2008, který společnosti přiznal nárok na odškodnění od ČR. Podle dřívějšího Kalvodova vyjádření jde o více než deset miliard korun.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Rakušané následně zabavili tři umělecká díla zapůjčená ČR na výstavu. Své rozhodnutí ohledně exekuce soud následně zrušil, Diag Human se však odvolala. Nepadlo doposud ani pravomocné rozhodnutí ohledně samotného nároku firmy na peníze. ČR stále trvá na tom, že je neoprávněný. Podle ní totiž začalo v Česku přezkumné řízení. Diag Human se obrátila také na další zahraniční soudy. Nepravomocně uspěla ve Francii, Velké Británii a dalších státech.

Musíme mít jistotu, že dostaneme obrazy zpět

Pokud Městské muzeum a galerie Polička nakonec obrazy do Rakouska nezapůjčí, naruší dlouhodobou mezinárodní spolupráci. V druhém případě ale riskuje, že o 11 vzácných obrazů ze 16. století navždy přijde. „Tato díla můžeme ocenit řádově dohromady od osmdesáti do sta milionů korun,“ říká soudní znalec Oldřich Vaňura.

„Musíme mít stoprocentní jistotu, že žádná rizika nejsou a že opravdu dostaneme obrazy zpět do našeho města,“ uvedl starosta Poličky za ODS Jaroslav Martinů. Pokud se poličská galerie s rakouskou stranou dohodne, obrazy se do Salcburku vydají na jaře příštího roku.