Hasičům ve Frymburku došla trpělivost

Frymburk – Hasiči ve Frymburku na Lipně vytáhli do boje za nové záchranářské centrum. Jejich stará stanice se rozpadá před očima a nevyhovuje normám. Patří mezi nejhorší v Česku. Radnice už jednotkám na stavbu dala pozemek, podle hasičů ale teď všechno komplikuje kraj. Ten zase tvrdí, že stavbě by už nic bránit nemělo.

Zázemí profesionální jednotky, nepřetržitě tady slouží pět hasičů. Dovnitř však zatéká, na stěnách je plíseň. Z šatny udělali dispečink, pohovku a ledničku museli umístit do garáže, za auty je posilovna. „Jsou v takových podmínkách, které si na mnohých stanicích jinde v republice hasiči ani nedokáží představit,“ prohlásila mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Vendula Matějů.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Působí tady i dobrovolníci. V místnosti se zásahovou technikou se tísní jedenáctičlenná výjezdová jednotka i mladí hasiči. „Pokud se použije technika, smrdí tady benzín a oleje. Je to nehygienické,“ uvedl Antonín Labaj ze Sboru dobrovolných hasičů Frymburk. Hasičům po pěti letech čekání došla trpělivost a bijí na poplach. „Projekt máme. Myslím, že by se mělo začít co nejdřív,“ dodal Antonín Labaj. Na volání o pomoc reaguje radnice. Darovala hasičům pozemek pro novou stanici, ve které by měli působit vedle hasičů i zdravotníci. „Jsme připraveni je financovat ještě v příštím roce zhruba třemi nebo čtyřmi miliony korun,“ ujistil starosta Frymburku Ota Řezáč (nez.).

Hasiči chtěli práce zahájit už letos, podle nich je ale přibrzdil kraj, který měl výhrady k projektu. Práce záměrně nebrzdíme, vzkázal jim hejtman Jihočeského kraje. Na smlouvě už pracuje s právníky. „Kraj se tam bude podílet částkou přibližně 7 milionů korun, nyní právě hledáme nejsprávnější formu smlouvy o sdružených investicích,“ podotkl hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Pokud teď nenastanou komplikace, hasiči předpokládají, že stavební firma začne budovat nové záchranářské centrum v příštím roce.